2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

AWS heeft onlangs een tweetal nieuwe M7G- en R7G-series EC2-instances aangekondigd die draaien op de eigen op Arm gebaseerde Graviton3-processors. De nu uitgebrachte instances kunnen worden ingezet voor respectievelijk algemene workloads en workloads die meer geheugencapaciteit vergen.

De nieuwe serie van EC2 Graviton3-instances volgen op de introductie van de eerste EC2 C7G-series voor rekenintensieve workloads halverwege vorig jaar. De nu geïntroduceerde EC2-instances bestaan ieder uit negen verschillende modellen. Deze modellen verschillen onderling onder meer op basis van het aantal vCPU’s, het beschikbare geheugen, de netwerkbandbreedte en de EBS-bandbreedte.

De modellen zijn beschikbaar met een enkele vCPU tot 64 vCPU’s aan boord. De beschikbare DDR5-geheugencapaciteit ligt tussen de 4 GiB en 256 GiB voor de EC2 M7g-series van instances en tussen de 8 GiB en 256 GiB voor de R7G-series. Voor beide reeksen geldt een maximale bandbreedte van maximaal 12.5 Gbps tot 30 Gbps voor het high-endmodel. De EBS-bandbreedte varieert voor beide series instances tussen de maximaal 10 Gbps en 30 Gbps.

Voor beide series is ook een bare-metalversie leverbaar.

Onder de motorkap

Onder de motorkap zijn deze laatste generatie EC2 Graviton3-instances ook weer op het AWS Nitro System gebouwd. Dit geeft deze instances alle security-features die deze technologie biedt. Denk daarbij onder andere aan constante geheugenencryptie, een specifieke cache voor iedere vCPU en ondersteuning voor pointer-authenticatie. Daarnaast zijn de nieuwe instances voorzien van versleutelde EBS-volumes. Hiermee wordt data in rest op het volume beschermd, ook beschermt het de gegevens die zich tussen de instance en het volume bewegen. Tot slot kunnen er snapshots van het volume worden gemaakt en zijn deze snapshots om te zetten in weer nieuwe volumes.

Op netwerkgebied ondersteunen de nieuwe EC2-instances dedicated networking tussen de instances en de EBS-volumes. Ook ondersteunen zij Enhanced Networking. Het grootste beschikbare 16xlarge instance-model en de bare-metal instances bieden ook ondersteuning voor Elastic Fabric Adapter (EFA) voor applicaties die een hoge inter-node communicatie nodig hebben.

Prestaties en beschikbaarheid

Op het gebied van prestaties bieden de M7G- en R7G-instances tot 25 procent hogere (reken)prestaties dan vergelijkbare processors van de vorige zesde generatie Graviton-processors, geeft AWS aan. Andere prestaties zijn onder meer bij twee keer hogere floating point-prestaties, tot twee keer hogere cryptografische prestaties en tot drie keer snellere leermogelijkheden voor machine learning. Dit alles in vergelijking met EC2-instances die op de AWS Graviton2-processors zijn gebaseerd.

De nu geïntroduceerde EC2 Graviton3 M7G- en R7G-instances zijn per direct beschikbaar in meerdere AWS-regio’s. Dit zijn de VS-regio’s US East (N. Virginia), US East (Ohio), US West (Oregon) en Europa (Ierland). Ook zijn de instances beschikbaar in de vorm van AWS Regions in On-Demand, Spot, Reserved Instance en Savings Plan. On-demand pricing begint bij ongeveer 32 dollar per maand, voor de kleinste instance, dus elke organisatie kan met de Graviton3 aan de slag.