Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend waarin onderzocht wordt of het beursgenoteerde TomTom, producent van navigatiesystemen, zich schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis. Dat nieuws is bevestigd door een woordvoerder van het functioneel parket, dat het onderzoek in handen heeft.

Een opsporingsteam van ruim twintig man heeft afgelopen dinsdag een inval gedaan bij TomTom. Bij het team waren zowel het Openbaar Ministerie, de Autoriteit Financiële Markten, FIOD-ECD en de Financial Intellegence Unit betrokken, laatstgenoemde instantie onderzoekt verdachte geldtransacties op onder andere witwassen en sponsoren van terroristische activiteiten.

De oorzaak van het hele onderzoek zou te vinden bij financieel directeur Marco Houweling, die sinds november 2003 aan de slag is bij de navigatieproducent. Ironisch genoeg werd Houweling in 2006 nog uitgeroepen tot ‘Controller of the Year’. Een controller staat onder andere in voor de jaarrekening en de begroting. TomTom bevestigt de inval, maar weigert verder alle commentaar.