1 min

Nederland en Frankrijk gaan samenwerken op het gebied van processortechnologie en quantum computing.

Dit stellen bronnen van beide landen tegenover de politieke website Politico. Volgens de bronnen zal tijdens het huidige staatsbezoek van de Franse president Macron bekend worden gemaakt dat beide landen samenwerkingsovereenkomsten gaan sluiten voor chips, quantum computing en nucleaire energie.

Ook zal een samenwerkingsovereenkomst worden gesloten voor ‘innovatie en duurzame groei’. Deze laatste overeenkomst krijgt ook de steun van zakelijke organisaties uit beide landen.

In het kader van deze samenwerkingstrajecten zal de Franse president onder meer een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van ASML en STMicroelectronics.

Meer economische veiligheid

Redenen voor de nauwere technologische samenwerking tussen beide landen zijn volgens Politico naast handelsbelangen ook een gezamenlijke visie op economische veiligheid. Denk hierbij aan exportcontroles voor gevoelige technologie naar China.

Ook zou Frankrijk, net als Nederland, zich zeer bewust zijn van de gevaren die de export van technologie naar het Aziatische land met zich mee kan brengen.

Economische veiligheid staat in Nederland steeds meer op de agenda, vaak in combinatie met Europese soevereiniteit. Dit wordt door Frankrijk zeer gewaardeerd, zo geeft de politieke nieuwssite aan. De aangekondigde samenwerking op het gebied van onder meer chipproductie en quantum computing moet hieraan een bijdrage leveren.

Tip: ASML opent Academy op Brainport Industries Campus in Eindhoven