1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Met Sun Microsystems gaat het nog steeds niet goed. Er verdwijnen nu wereldwijd 3300 banen en de 1,6 miljard van Microsoft is dus broodnodig.

Het ict-bedrijf kondigde de vrijdag de miljardenschikking met Microsoft aan, maar daar werden ook de slechte kwartaalvoorspellingen gepresenteerd.

De twee bedrijven hadden ervoor gekozen om de jarenlange ruzie rondom de patenten links te laten liggen en in de plaats daarvan goed samen te gaan werken. Dit gaat in ieder geval de komende tien jaar gebeuren om hun producten wederzijds op elkaar af te stemmen.

Analisten waren na de aankondiging met stomheid geslagen. "Als dit nieuws gisteren was uitgekomen, zou ik gedacht hebben aan een geslaagde 1 april-grap", aldus een analist van RedMonk die de stemming verwoorde.

De 1,6 miljard dollar die Sun van Microsoft krijgt, is voor Sun geen reden om achterover te gaan leunen. Sun gaat namelijk ingrijpend reorganiseren. Daarbij hoort ook het aanstellen van Jonathan Schwartz als nieuwe algemeen directeur.

Ook zullen 3300 banen geschrapt worden. Het nettoverlies van Sun komt naar schatting over het derde kwartaal, tussen de 750 en 810 miljoen dollar te zitten, inclusief de lasten als gevolg van de reorganisatie. De omzet zal 2,65 miljard dollar bedragen.

McNealy zegt dat zijn bedrijf nu klaar is voor de toekomst, die door hem aangeduid wordt als de ‘post-internetzeepbel‘.