IBM gaat eerste quantum-datacenter bouwen in Europa

IBM gaat eerste quantum-datacenter bouwen in Europa

IBM heeft zojuist aangekondigd dat het zijn eerste Europese quantum-datacenter wil bouwen. De gekozen locatie betreft het Duitse Ehningen, ten zuidwesten van Stuttgart.

Het datacenter zou al volgend jaar in gebruik genomen kunnen worden. Allereerst gaat het dienen als het centrum van de Europese operaties van IBM Quantum. Onderzoekers in het quantum computing-veld zullen ervan gebruik kunnen maken. IBM stelt dat het datacenter ontworpen is om aan Europese regelgeving voldoen. Wetten omtrent dataverwerking eist veelal dat Europese gebruikersgegevens op het continent zelf verwerkt worden.

Tweede van IBM

Zo komt de teller qua quantum-datacenters voor IBM op twee te staan. De faciliteit in Ehningen wordt enkele jaren na de oprichting van het allereeste quantum-datacenter van The Big Blue in New York (2019) gebouwd.

IBM Fellow en VP van IBM Quantum Jay Gambetta ziet grote kansen voor het nieuwe datacenter. “Europa heeft enkele van de meest geavanceerde quantumcomputergebruikers, en de interesse [in quantum computing, red.] is alleen maar aan het accelereren in het tijdperk van quantum-processoren met een schaal om gebruikt te kunnen worden.” Met quantum computing zouden de meest uitdagende problemen ter wereld aangepakt kunnen worden, zo denkt hij.

Het bedrijf laat weten dat er al 60 organisaties in Europa zijn die gebruik maken van quantum-hardware en -software. Denk aan partijen als Bosch, de Europese Raad voor Kernonderzoek (CERN) en T-Systems (dat onderdeel is van Deutsche Telecom, moederbedrijf van T-Mobile). Bij het laatstgenoemde bedrijf legt chief executive Adel Al-Salah klaar uit wat de extra toegang tot deze quantum-tech inhoudt. “Bij T-Systems werken we samen met IBM om quantum- en klassieke computing te combineren. Dit doen we om een nadeloze en schaalbare ervaring voor onze klanten te geven die quantum-applicaties willen ontdekken. Toegang hebben tot tot een quantum-datacenter dat gewijd is aan Europa helpt om de toegangsbarrière te verlagen voor onze klanten terwijl ze besluiten om hun eerste, beslissende stappen te nemen in het ontdekken en gebruiken van quantum.”

Lees ook: IBM lanceert 10-jarig plan voor gigantische quantum-supercomputer