2min

Neelie Kroes krijgt een nieuwe post in Europa, het kabinet heeft haar voorgedragen als nieuwe eurocommissaris voor Informatiesamenleving, Telecom en Media.

Dit zal betekenen dat Neelie Kroes de komende vijf jaar wederom Europees Commissaris zal blijven. Ze had eerst de zware post van mededinging maar krijgt nu een andere post als nieuwe eurocommissaris voor Informatiesamenleving, Telecom en Media.


"Ze gaat een portefeuille krijgen die te maken heeft met de toekomst van Europa. Ze heeft dan te maken met zaken als e-commerce, digitalisering, mobiele telefonie en breedband" zei premier Balkenende tegenover het NOS Journaal.

Dat Kroes nu wordt aangewezen voor een andere post is niet verrassend, dit omdat voorzitter Barroso er weinig voor voelt om mensen voor een tweede keer op dezelfde post te plaatsen. Bovendien hadden in een eerder stadium andere landen reeds hun oog laten vallen op deze invloedrijke portefeuille.

Nederland was één van de laatste landen die een kandidaat koos. In eerste instantie leken er andere mensen betere kandidaten. Dit komt er ook mede door dat ze eerst zelf had aangegeven alleen door te willen op de post van mededinging. Later voegde Kroes er nog aan toe dat er nog meer interessante economische posten zijn. Ook leek het mee te spelen dat ze uit de VVD kwam, maar uiteindelijk verkozen ze kroes vanwege haar goede werk en niet vanwege haar partij.

De post is op dit moment nog niet formeel rond, toch lijkt het wel zeker dat Kroes de nieuwe eurocommissaris zal worden voor Informatiesamenleving, Telecommunicatie en Media. Deze post was op dit moment bezet door Viviane Reding, met wie Kroes de afgelopen jaren vaak overhoop lag door de wetgevingen van de telecommarkt.