3min

Als het aan Neelie Kroes ligt krijgt Europa één grote telecommarkt en wel vanaf september. Kroes wil alle barrières zo snel mogelijk wegnemen en de lokale telecommarkten veranderen in één Europese markt. De lokale toezichthouders worden daarbij waarschijnlijk opgeheven en vervangen door een Europese toezichthouder, daarnaast moet er Europese netneutraliteit komen. Kroes zegt dat er direct actie nodig is.

Kroes heeft in haar speech uitgehaald naar de huidige telecommarkten in Europa. In Europa is te weinig gedaan om deze markt competitief te houden met de rest van de wereld. In de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea loopt men inmiddels flink voor op de Europese markt. Daar zijn inmiddels al enige tijd verschillende 4G-netwerken actief en deze landen zijn daarom ook goed voor 88 procent van alle 4G-abonnementen. Europa is goed voor slechts 6 procent van de 4G-abonnementen wereldwijd. Daarnaast hebben slechts 2 procent van alle Europese huishoudens de beschikking over supersnel breedbandinternet.

Europa begint achter te lopen doordat er teveel barrières en regels zijn die innovatie belemmeren en zorgen dat de verschillende telecommarkten meer eensgezind worden. Hoewel het een goede stap is geweest om de roamingkosten te verlagen per 1 juli, stelt Kroes dat het eigenlijk de verkeerde gedachte is. Door de regels zo te formuleren dat we zo snel mogelijk naar een Europese markt toegaan, zouden telecomproviders zelf de roamingkosten moeten willen schrappen.

Op dit moment heeft ook elk land zijn eigen telecomtoezichthouder, ook dat is iets wat zorgt voor problemen. De frequentieveilingen en de regels van de toezichthouders zijn in elk land anders, waardoor het voor providers te moeilijk is om een Europees netwerk te bouwen en in te schatten hoeveel het gaat kosten om in heel Europa frequenties te bemachtigen. Ook is er geen duidelijke lijn welke frequenties beschikbaar komen in elk land, iets waar Kroes duidelijk verandering in wil brengen.

Op dit moment ligt er een onderzoeksrapport van mevrouw Trautmann, lid van het Europees Parlement, zij heeft voorgesteld om de hele telecomregelgeving in Europa te herschrijven. Dit is echter een proces wat zo’n vijf jaar in beslag neemt. Kroes ziet dit duidelijk niet zitten, zij stelt dat de leden van de Europese Commissie even moeten nadenken wat er de afgelopen vijf jaar allemaal is veranderd en hoe de telecommarkt er over vijf jaar uit zal zien. Er is simpelweg niet zoveel tijd, er komen steeds meer apparaten bij die verbonden zullen zijn met het internet. Ook de economie wordt alleen maar meer afhankelijk van het internet, goede verbindingen en een competitieve Europese markt zijn daarbij zeer belangrijk.

Volgens Kroes is één competitieve Europese telecommarkt jaarlijks goed voor 110 miljard euro. Kwalitatieve zakelijke communicatie zou goed zijn voor 800 miljard over een periode van 15 jaar. Daarnaast levert breedband internet door heel Europa zo’n 2 miljoen extra banen op, aldus Kroes.

Tot slot wil Kroes het Nederlandse voorbeeld volgen en in heel Europa netneutraliteit invoeren, waarbij providers geen diensten mogen afknijpen of de toegang tot bepaalde diensten in zijn geheel ontzeggen. Dit belemmert namelijk innovatie en zorgt ervoor dat bedrijven die zorgen voor nieuwe technologieën mogelijk niet volledig tot hun recht komen.

Kroes wil in september al één Europese telecommarkt gaan creëren, hoe ze dit wil doen is niet helemaal duidelijk. Aangezien het invoeren van nieuwe wetten in alle Europese landen al snel twee jaar kost, wil Kroes dit doen binnen de huidige wetgeving. Hoe dat er precies uit komt te zien en of de telecomproviders zich hiertegen zullen verzetten is onduidelijk. In elk geval heeft ze met haar speech de boel flink opgeschud, nu is het aan de Europese Commissie om de juiste beslissingen te nemen.