2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Huawei en Ericsson hebben een langdurige wederzijdse patentendeal gesloten voor mobiele netwerktechnologie. De deal moet nieuwe inkomsten genereren voor Huawei, nu veel Europese landen de Chinese technologie uit mobiele netwerken weren.

Huawei heeft veel last van de sancties die veel Europese landen hebben opgesteld om de mobiele netwerktechnologie van de Chinese techgigant uit mobiele netwerken te weren. Ook de EU wil mogelijk het gebruik van de mobiele netwerktechnologie van Huawei verbieden.

De EU en diverse Europese landen, maar vooral ook de VS, zijn bang dat de technologie door de Chinese overheid kan worden ingezet voor spionageactiviteiten.

Patentendeal met Ericsson

Met de patentendeal krijgen beide netwerkleveranciers gedurende meerdere jaren toegang tot elkaars patenten voor mobiele netwerktechnologie. Meer specifiek de patenten voor het gebruik van 3G, 4G en 5G in mobiele netwerken en in consumenten-devices.

Beide partijen hadden al een dergelijke patentovereenkomst met elkaar, maar de nieuwe afspraken leggen die vast voor een langere termijn. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Nieuwe bronnen van inkomsten

De deal moet Huawei een nieuwe bron van inkomsten geven om de stilgevallen export van zijn mobiele netwerktechnologie naar Europa te compenseren. Sinds 2021 is de Chinese techgigant al flink bezig meer inkomsten te halen uit zijn patenten, vooral uit de royalty’s op het gebruik van 5G-technologie. Huawei heeft ongeveer 20 procent van alle wereldwijde 5G-patenten in handen.

De gemiddelde royalty’s voor Huawei van een 5G-smartphone liggen op 2,5 dollar per device. In 2022 haalde de Chinese techgigant een totale omzet van 518 miljoen euro (560 miljoen dollar) uit licenties voor zijn mobiele netwerktechnologie-patenten.

Lees ook: Huawei verlengt mobiele patentenovereenkomst met Nokia