Duitse telecomnetwerken moeten vrij van Huawei, ondanks hoge kosten

Duitse telecomnetwerken moeten vrij van Huawei, ondanks hoge kosten

Duitse telecomoperators moeten van de Duitse overheid snel de potentieel gevaarlijke Huawei- en ZTE-systemen uit hun telecomnetwerken verwijderen. Daar zitten mogelijks extreem hoge kosten aan verbonden, maar dat excuus hebben telecomoperator al te lang gebruikt, stelt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, zijn de gevaren die de technologie van Huawei en ZTE kunnen opleveren al langer bekend en hebben de Duitse mobiele operators ruim de tijd gehad hiervoor maatregelen te nemen. Faeser stelt daarom in een interview met het Duitse Handelsblatt dat het hoog tijd is voor binnenlandse mobiele operators om deze apparatuur nu echt uit hun netwerken te verwijderen.

Geen excuses meer

Excuses van operators dat de kosten voor de verwijdering erg hoog zijn, accepteert zij niet meer. De Duitse mobiele (5G) telecomnetwerken bestaan voor ongeveer 60 procent uit systemen van Huawei en ZTE, waardoor de verwijdering een aardig kostenplaatje kan opleveren.

Of de minister de verwijdering van de Huawei- en ZTE-apparatuur uit de Duitse telecomnetwerken wil afdwingen, is niet duidelijk.

Druk van EU

De opmerkingen van Faeser komen niet geheel uit de lucht vallen. De EU is de laatste tijd druk aan het uitoefenen op lidstaten om de telecomapparatuur van Chinese leveranciers echt uit hun netwerken te verwijderen.

In juni dit jaar verklaarde verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton nog dat Europa zich het niet kon verantwoorden afhankelijk te zijn van appratuur dat als een wapen tegen de EU kan worden gebruikt.

Lees ook: Huawei niet meer welkom in kern van Nederlandse telecomnetwerken