Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal is Apple in vergevorderde onderhandelingen met uitgever HarperCollins voor het uitgeven van elektronische boeken (e-books) voor Apples eigen tablet, die naar verwachting later deze maand zijn debuut zal maken.

HarperCollins zou, zodra de langverwachte tablet in de schappen ligt, een eerste serie e-books aan kunnen bieden. De krant meldt dat hierbij zal gaan om geavanceerde e-books, die ook over allerlei andere functies beschikken. Zo behoort integratie met sociale netwerken tot de mogelijkheden, maar kan er ook audio- en videomateriaal aangeboden zoals interviews worden.

HarperCollins is een van de zeven grote Amerikaanse uitgevers en maakt deel uit van News Corp., het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch, die onder andere ook eigenaar is van Wall Street Journal en het bekende magazine Time. HarperCollins geeft in de Verenigde Staten boeken uit voor zowel volwassenen als kinderen (educatieve sector).

Brian Murray, CEO van HarperCollins, zei vorig jaar december nog dat e-books die zijn verrijkt met video, interviews en sociale networking-applicaties de verkoopprijs mogelijk hoger maken. Grote uitgevers zijn bang dat ze geavanceerde e-books voor slechts 9,99 dollar moeten verkopen. Een prijs van 14,99 tot 19,99 voor een e-book zou meer in de lijn der verwachting liggen, zo bericht The Wall Street Journal.

Naast HarperCollins zou Apple volgens de krant ook in gesprek zijn met andere uitgevers. Welke uitgevers dat zijn is niet bekend. Het is onduidelijk of Apple de e-books via de iTunes Store aan gaat bieden of daarvoor een aparte winkel gaat openen. Eerder werd al duidelijk dat Apple de handelsnaam iGuide heeft geregistreerd. De vraag is echter of dit voor een apparaat of voor een speciale e-bookapplicatie/winkel is.

Gisteren bevestigde Apple de geruchten dat er op 27 januari een media-event plaats zou vinden met een officiële uitnodiging. Zoals we van Apple gewend zijn onthult die weinig, buiten dat Apple zijn ‘laatste creatie’ aan de wereld gaat tonen. Het lijkt vrijwel zeker dat die laatste creatie Apples eigen tablet zal zijn.