3min

Met Magic Cloud Networking van Cloudflare kunnen bedrijven workloads die in verschillende public cloudplatforms draaien, makkelijker met elkaar verbinden. Dit op basis van de technologie van de recent overgenomen startup Nefeli Networks. Cloudflare heeft de dienst onlangs geïntroduceerd.

In het kort is de dienst een enkele beheeromgeving voor het beheren van netwerken voor verschillende public cloudomgevingen. Het beheren van deze netwerkverbindingen loopt eenvoudiger via een centrale interface dan de traditionele manier van cloudbeheer met aparte tools.

Cloudflare vergelijkt Magic Cloud Networking met een online reisbureau. Het regelt meerdere transportopties, boekt verschillende tickets, faciliteert wijzigingen in het reisschema na het boeken en geeft status-updates tijdens de ‘reis’.

Eigenschappen

Via de enkele interface kunnen beheerders in Magic Cloud Networking regels opstellen die bepalen hoe een netwerk moet worden geconfigureerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een policy dat het verkeer tussen twee applicaties verplicht via een versleutelde verbinding routeert. De diens detecteert ook of de configuratie van een bepaalde cloudbron niet in lijn is met de policies die hiervoor zijn gesteld en lost deze automatisch op.

In het geval dat de ingebouwde automatiseringsfeatures een probleem niet kunnen oplossen, biedt Magic Cloud Networking een API. Met deze API kunnen bedrijven die dienst verbinden met hun eigen cloudautomatiseringstools. Vervolgens kunnen deze tools de dienst van Cloudflare gebruiken voor het uitvoeren van onderhoudstaken.

Een schermafdruk van een webpagina met een lijst met items.

Overige eigenschappen van Magic Cloud Networking moeten de dagelijkse werkzaamheden van beheerders vergemakkelijken. Bijvoorbeeld met een tool die alle bronnen binnen de cloudomgevingen van een bedrijf in kaart brengt.

De tool geeft daarbij voor iedere asset de juiste technische informatie, zoals met welk intern netwerk het is verbonden. Ook visualiseert de tool deze data in een grafiek die beheerders moet helpen de netwerkinfrastructuur beter te begrijpen.

Spaghetti van netwerkverbindingen

Bedrijven hebben tegenwoordig honderden accounts bij vele public cloudaanbieders. Voor de workloads die in deze cloudomgevingen draaien, moeten zij weer verschillende netwerkverbindingen hebben. Het opzetten van deze netwerkverbindingen naar de diverse public cloudomgevingen is volgens Cloudflare voor bedrijven lastig.

Vooral omdat al deze platforms weer verschillende netwerktechnologieën gebruiken die niet altijd standaard met elkaar samenwerken. Deze ‘spaghetti’ van netwerkverbindingen kan dan weer tot zogenoemde ‘disconnected networking silos’ leiden die tot operationele inefficiëntie en risico’s zorgen.

Nieuwe dienst onderdeel van Cloudflare One

Magic Cloud Networking komt als oplossing voor dit euvel beschikbaar via het Cloudflare One-platform. Met dit platform kunnen bedrijven het Cloudflare-netwerk gebruiken voor het verplaatsen van data tussen hun datacenters, cloudomgevingen en andere infrastructuur.

De nieuwe dienst krijgt daarvoor onder meer tooling die het verbinden van cloudomgevingen met het Cloudflare One-platform automatiseren. Denk hierbij aan het (automatisch) configureren van VPN gateways, routes en security groups van Virtual Private Cloud (VPC)-netwerken met Cloudflare One.

Wanneer bedrijven hun netwerk(en) veranderen, zorgt Cloudflare voor het routebeheer. Het voegt daarbij wereldwijd nieuwe routes toe of verwijdert routes op het Cloudflare-platform en alle verbonden cloudomgevingen.

Overname Nefeli Networks

De technologie achter Magic Cloud Networking is afkomstig van de recent door Cloudflare gekochte startup Nefeli Networks. Financiële details daarover zijn door de partijen niet bekend gemaakt.

Nefeli Networks is een multicloud networking (MCN) startup die zich vooral richt op het verminderen van de uitdagingen waar vooral IT- en DevOps-teams mee te maken krijgen. Dit met behulp van het bieden van een samengevoegde netwerkbeheerlaag voor cloudinfrastructuren. Deze technologie is nu direct geïntegreerd in de Magic Cloud Networking-oplossing.

De startup was voor Cloudflare geen onbekende, aangezien het al een deelnemer was in het Workers Launchpad Funding Program van de netwerkreus. Dit programma biedt startups de nodige financiering, tools en een community-omgeving om hun activiteiten op te schalen (en zoals in dit geval te worden overgenomen).

Tweede Cloudflare-dienst deze week

De introductie van Magic Cloud Networking is de tweede nieuwe netwerkoplossing van Cloudflare binnen een week. Afgelopen maandag introduceerde het zijn Firewall for AI-dienst. Deze dienst moet onder meer LLM’s beschermen tegen kwaadaardig netwerkverkeer.

Lees ook: Cloudflare gaat malafide gebruik AI te lijf met eigen ‘Firewall AI’