2min

De nieuwe versie van het containerplatform bevat nieuwe functies voor AWS Outposts en -Wavelength.

Dat maakt Red Hat bekend tijdens Kubecon + CloudNativeCon Europe. Het platform is gebaseerd op Kubernetes 1.28, dat sinds augustus 2023 beschikbaar is. Red Hat OpenShift 4.15 heeft met name nieuwe functies om de edge, de core en virtualisatie verder te verbeteren.

Edge applicaties

Voor edge computing is het voortaan mogelijk om Red Hat OpenShift te gebruiken op AWS Outposts. Beheerders kunnen daardoor Red Hat OpenShift-clusters installeren op AWS. Met Outposts kunnen bedrijven AWS-diensten draaien op edge locaties. Hierdoor kunnen latency-gevoelige applicaties worden uitgevoerd op de locatie die het meest logisch is.

Ook introduceert Red Hat OpenShift 4.15 een nieuwe integratie met AWS Wavelength. Deze infrastructuur is geoptimaliseerd voor edge-applicaties. De compute en opslagdiensten van AWS worden hiervoor in de datacenters van een serviceprovider aan de rand van het 5G-netwerk gestopt. In versie 4.15 is het mogelijk om Red Hat OpenShift in AWS te deployen, met compute nodes in AWS Wavelength Zones.

De core en virtualisatie

Naast de edge-gefocuste vernieuwingen, komt Red Hat met OVN IPsec ondersteuning voor externe leveranciers. De ondersteuning moet bijdragen aan het versleutelen van data die in beweging is, waar soms strenge wetgeving voor is. “Dit vormde een uitdaging voor de manier waarop Red Hat OpenShift toegang krijgt tot storage van appliances, zoals een storage-apparaat dat NFS en iSCSI gebruikt. Daartoe hebben we de bestaande intracluster IPsec-mogelijkheden van OVN Kubernetes verbeterd om ook het versleutelen van verkeer tussen Red Hat OpenShift en een IPsec-geconfigureerde externe provider te ondersteunen”, aldus Red Hat.

Om virtualisatie verder te ondersteunen, krijgt Red Hat OpenShift Virtualization nieuwe resilience- en disaster recovery-mogelijkheden. Zo is het voortaan mogelijk om VM-workloads te beschermen met de Metro-DR solution for Red Hat OpenShift Data Foundation. Daarnaast beschikt de virtualisatietool nu over network hot plugging, wat gebruikt kan worden voor het dynamisch opnieuw configureren van interface-kaarten.

Onderstaande afbeelding schetst een overzicht van alle nieuwe functies in Red Hat OpenShift 4.15.

Tijdens Kubecon + CloudNativeCon Europe heeft Red Hat ook een aantal aankondigingen gemaakt rond andere producten. Hieronder een opsomming van de hoogtepunten:

  • Quay 3.11 is algemeen beschikbaar, met een speciale aandacht voor permissiebeheer, de automatisering van de image lifecycle en een AWS-integratie.
  • Red Hat Advanced Cluster Security 4.4 is nu algemeen beschikbaar. De nieuwe release komt met sterkere consistentie voor scanresultaten, geüpgradede security posture management en meer secuirty automation.

Tip: Legacy IT is struikelblok voor innovatie bij bedrijven