1 min

Fabrikanten van ‘kleinere’ browsers hebben een petitie getekend die wordt aangeboden aan de Europese Unie. De petitie is gebaseerd op het feit dat bij het browser-keuzescherm van Microsoft eerst naar rechts gescrolled moet worden voordat de kleinere browsers getoond worden. Fabrikanten van onder andere K-Meleon, FlashPeak en Maxtom willen dat Microsoft het browser-keuzescherm aanpast.

Het browserkeuzescherm voor Windows, operatief vanaf 1 maart, biedt de gebruiker keuze uit 12 browsers. Voor elke browser is er een bijhorende link naar het installatiebestand en een ‘meer informatie’-link. Standaard staan de meest bekende en meestgebruikte browsers in willekeurige volgorde, vooraan in het keuzescherm. Zonder verdere handelingen te verrichten zijn de browsers Internet Explorer 8, Opera, Mozilla Firefox, Safari en Google’s Chrome zichtbaar. Scroll je naar rechts dan kom je een 7-tal minder bekende browsers tegen.

De makers van de ‘kleinere’ browsers vallen over het feit dat hun browser initieel niet zichtbaar is en het onduidelijk zou zijn dat er door te scrollen meerdere opties zichtbaar worden. Ze zouden achtergesteld worden en gebruikers zouden hierdoor minder snel voor hun product kiezen. De betreffende ontwikkelaars willen dan ook dat Microsoft, met behulp van tekst, duidelijker aangeeft dat er door naar rechts te scrollen meerdere keuzes zichtbaar worden.

Volgens Microsoft is het keuzescherm in zijn huidige staat goedgekeurd door de Europese Unie.