Imec verzamelt 2,5 miljard euro voor testlijn voor geavanceerde chips 

Imec verzamelt 2,5 miljard euro voor testlijn voor geavanceerde chips 

Het Belgische imec zegt 2,5 miljard euro te verzamelen voor het opzetten van een nieuwe chiplijn. Het onderzoekscentrum spreekt van een lijn voor geavanceerde chiptechnologie en systemen-op-chip.

Imec kondigt aan een NanoIC-pilootlijn op te zetten. Door middel van die lijn kan er onderzoek gevoerd worden naar geavanceerde chiptechnologie en systemen-op-chip. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met bedrijven uit de tech- en auto-industrie, telecommunicatie en gezondheidszorg. De pilootlijn geeft deze bedrijven de kans de nieuwste chiptechnologieën uit te testen op kleine schaal. Later kunnen de resultaten gebruikt worden voor massaproductie van toekomstgerichte producten.

Luc Van den hove, CEO van imec, duidt dat dergelijke ontwikkelingen en investeringen nodig zijn om als bedrijf een leider te blijven in de toekomstige chiptechnologie en Europa een betere positie te geven in de industrie.

Forse uitbreiding

Om de ontwikkelingen te kunnen huisvesten, blijkt het huidige gebouw van imec te krap te worden. Van den hove doet plannen uit de doeken voor een uitbreiding van 10.000 vierkante meter. Dat zal verlopen in twee fases. Een nieuwe cleanroom van 6.000 vierkante meter zal worden gebouwd als uitbreiding van de reeds bestaande imec-pilootlijnfaciliteiten. Een beeld van hoe deze nieuwe cleanroom vorm krijgt, is opgenomen als openingsbeeld van dit artikel. Voor een tweede uitbreiding van 4.000 vierkante meter worden de plannen nog uitgedacht.

Een digitale weergave van een futuristisch, donker architectonisch complex met een hoog gebouw en laagbouw omgeven door bomen en wegen, verlicht onder een schemerige hemel.

Rendering van de buitenzijde van de nieuwe cleanroom. Afbeelding: imec.

Meerdere geldstromen

Het nodige geldbedrag, dat in totaal neerkomt op 2,5 miljard euro, zal gedeeltelijk uit het potje van de European Chips Act komen. De pilootlijn bij imec is één van de in totaal vier investeringen die Europa maakt in strategische pilootlijnen. Het onderzoekscentrum zegt wel te zullen bijdragen aan de pilootlijnen voor laagvermogen FD-SOI en heterogenen systeemintegratie, maar deze worden respectievelijk in Franrijk en Duistland gevestigd.

Het Belgische bedrijf, dat gevestigd zit in Leuven, kan verder rekenen op steun van de Vlaamse overheid. Tot slot investeert het Nederlandse ASML als industriële partner van imec uit de chipindustrie. Imec geeft aan dat er meer partners zijn die zullen investeren, maar noemt verder geen namen. 

De Belgische speler uit de chipindustrie kondigt dit nieuwe R&D-project aan tijdens het Imec Technology Forum (ITF World). Verschillende industriële partners van imec zijn te horen op 21 en 22 mei tijdens dit jaarlijkse event. Voor ASML verschijnt een oude bekende op het podium. Martin van den Brink die eerder dit jaar het bedrijf en zijn rol als CTO verliet, zal het woord nemen.

Van den hove, CEO van imec, bedankt tijdens het evenement de partijen die investeren. Daar voegt hij aan toe: “De investering zal ons in staat stellen om ons innovatietempo te versnellen, het Europese chipecosysteem te versterken en de economische groei in Europa en Vlaanderen te stimuleren.”

Tip: Hoe ASML de spil van de chipwereld werd