1 min

Tags in dit artikel

, ,

Op 28 oktober zal eeen nieuwe Ubuntu versie het levenslicht aanschouwen. Hoewel Ubuntu 10.04 LTS nog niet eens is uitgebracht is inmiddels de naam van Ubuntu 10.10 al bekendgemaakt door niemand minder dan Mark Shuttleworth. De opvolger van Lucid Lynx gaat Maverick Meerkat heten.

De blogpost van Mark Shuttleworth schrijft over ’the perfect 10′. Om die perfectie te bereiken is de meerkat als maskotte gekozen. Meerkatten zijn licht, snel en sociaal volgens Shuttleworth. Aan die drie eigenschappen moet Ubuntu 10.10 ook voldoen.
Er wordt al druk gespeculeerd over de mogelijke features van de nog te ontwikkelen versie van Ubuntu. Waar Lucid Lynx nog enigszins behoudend qua features is (omdat het een Long Time Support versie is), wordt er gedacht aan een sprong aan ontwikkelingen op het gebied van virtualisatie en desktopexperience, zoals Gnome 3 met Gnome Shell en Zeitgeist.

Dankzij de vele initiatieven van verschillende bedrijven en vrijwilligers, is het de bedoeling om het beste in de nieuwste versie van Ubuntu te bouwen. Het codewoord is ‘light’. Ten eerste om aan te geven dat de interesse in netbooks groot en blijvend is. Daarnaast ontwikkelt de ict-markt zich steeds meer in de mobiele sector. Vandaar dat er verwacht wordt dat er veel aandacht gegeven gaat worden aan een verdere integratie van social networking. Tegelijkertijd met de ontwikkeling van cloudcomputing op de desktops en de mobiele apparaten, ontwikkelt zich ook Ubuntu Server Edition als een populair besturingssysteem voor deze diensten.