2min

Tags in dit artikel

, ,

Mark Shuttleworth heeft in tegenstelling tot eerdere berichten laten weten dat Ubuntu 10.04 Lucid Lynx geen GNOME 3 bevat.

Dit werd bekendgemaakt op The Atlanta Linux Fest. Versie 10.04, die volgend jaar april moet verschijnen, zal een nieuwe LTS-release worden, wat betekent dat het operating system drie jaar lang voorzien wordt van patches en upgrades, in tegenstelling tot de normale zes maanden.

De LTS-releases zijn vooral voor het bedrijfsleven erg handig gebleken, zo stelt Shuttleworth, omdat over het algemeen zulke releases stabieler zijn dan normale uitgaven.

Shuttleworth vertelde ook dat Ubuntu 10.04 niet geheel toevallig de bijnaam Lucid Lynx krijgt. Lucid Emacs waren namelijk een reeks pc’s van GNU Emacs die later de XEMacs werden en Lynx is een klassieke tekstwebbrowser die in 1992 werd gelanceerd. Beide zijn het afgelopen jaar nog bijgewerkt.

Verder werd op de bijeenkomst duidelijk dat deze release zich vooral richt op GNOME 2.x, maar dat GNOME 3 weliswaar in een later stadium toegevoegd wordt. Overigens bevat GNOME 3 vooral onderhuidse wijzigingen.

Voor versie 10.04 wordt achter de schermen samengewerkt met de ontwikkelaars van Debian, de distributie waar Ubuntu is op gebaseerd. Daarnaast ligt de focus voor deze release ook op grootschalige uitrol via de cloud.

Overigens verschijnt in oktober eerst nog versie 9.10 van Ubuntu met de bijnaam Karmic Koala. Versie 9.10 richt zich op sneller opstarten, ondersteuning voor netbooks en cloud computing. Ten slotte zijn ook een boel usability bugs opgelost dankzij het ONe Hundred Paper Cuts-project.