1 min

Inleiding

De nieuwste versie van het populaire gratis besturingssysteem Ubuntu staat alweer voor de deur. Het is tien oktober en dat betekent dat Ubuntu 10.10 met de naam Maverick Meerkat uitgebracht is.

De vorige versie is pas zes maanden oud, maar is wel een langetermijnversie die maar liefst drie jaar ondersteund zal worden en die je dus ook drie jaar kunt draaien – in tegenstelling tot de normale ondersteuning van anderhalf jaar. Het was ook in die versie dat de gehele look voor het eerst sinds lange tijd compleet onder handen werd genomen. Het lelijke bruin werd ingeruild voor paars en zwart of wit.

Maar dat was niet het enige wat er veranderde. Het Ayatana-team dat pas sinds april 2009 bestaat en sindsdien al een aardige stempel op Ubuntu heeft gedrukt (denk aan het gecentraliseerde notificatiesysteem), is het systeemvak gaan standaardiseren met app indicators, is verantwoordelijk voor het MeMenu en het Messaging Menu. Dat is nogal wat en Ayatana heeft ook deze release niet stilgezeten, zo blijkt uit Unity, het nieuwe geluidsmenu en meer. Natuurlijk is er nog veel meer om over Ubuntu 10.10 te vertellen, want Ayatana doet natuurlijk niet alles.