VAST Data heeft Nvidia-certificaat op zak voor optimaliseren AI-datacenters

Insight: Analytics

VAST Data heeft Nvidia-certificaat op zak voor optimaliseren AI-datacenters

VAST Data heeft als een van de eerste leden van het Nvidia Partner Network de benodigde certificering behaald voor high-performance storage-oplossingen ten behoeve van AI workloads in de cloud. Dit keurmerk bewijst volgens VAST Data de leidende rol die zijn dataplatform inmiddels speelt in de wereld van Cloud Storage Providers (CSP’s).

Met de certificering op zak wil VAST Data nog veel meer datacenters gaan voorzien van de opslag- en data-verwerkingsoplossingen waar het de afgelopen jaren groot mee is geworden. Het platform van VAST Data is geoptimaliseerd voor grootschalige cloudinfrastructuren ten behoeve van AI-training en -finetuning. De vraag daarnaar is zo groot dat het aanbod bijna niet is aan te slepen, dus het bedrijf verwacht ook de komende tijd goede zaken te gaan doen.

Nvidia, hofleverancier van de GPU’s waarop AI-modellen draaien, deelde onlangs een nieuwe referentiearchitectuur voor cloud providers. Dit dient volgens het bedrijf als blauwdruk voor het bouwen van datacenters die geoptimaliseerd zijn voor generatieve AI en grote taalmodellen (LLM’s).

Tijd en kosten besparen

Deelnemers aan het Nvidia Cloud Partner-programma die aantonen dat ze in staat zijn hun architectuur volgens deze blauwdruk in te richten, verdienen het certificaat. Volgens Nvidia vermindert deze inrichting de tijd en kosten die gemoeid zijn met het implementeren van AI-oplossingen. Tegelijk waarborgt het de compatibiliteit en interoperabiliteit tussen verschillende hardware- en softwarecomponenten. 

Volgens VAST Data zijn de oplossingen van het bedrijf geschikt voor AI-modellen in alle vormen en maten: van kleine taalmodellen met minder dan tien miljard parameters tot de grote spelers met meer dan een biljoen parameters, multimodaal of unimodaal. Ook qua specifieke workload belooft het platform dat het alle taken kan faciliteren die komen kijken bij AI-training: denk aan data-invoer, preprocessing, opslag (en herstel), edge data management en end-to-end catalogisering ten behoeve van compliancevereisten.

Hoge beschikbaarheid

Het bedrijf belooft een beschikbaarheid van bijna honderd procent, geavanceerde per-tenant data-encryptie, een hoge mate van schaalbaarheid en messcherpe isolatie van workloads, waardoor CSP’s een grote hoeveelheid klanten kunnen bedienen vanaf een enkel cluster. Dit alles moet leiden tot kostenbesparing en efficiency, waarbij de belangrijkste Day 2-handelingen (zoals upgrades) online kunnen worden uitgevoerd.

VAST Data biedt een platform voor het verwerken van ongestructureerde data ten behoeve van AI workloads. Dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd: in nog geen vijf jaar tijd heeft het een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro gerealiseerd. Het platform integreerde al met HPE GreenLake en het NAS-platform was al gecertificeerd voor Nvidia DGX SuperPOD.

Lees ook: VAST Data en Superna houden samen enterprise AI-adoptie veilig