2min

De geruchten dat Google bezig is met een eigen sociaal netwerk worden steeds sterker. Volgens bronnen rondom de Wall Street Journal is Google erg druk in gesprek met de beste game-ontwikkelaars om hun games straks aan te gaan bieden op een nog door Google te lanceren platform.

Google zou momenteel al gesprekken hebben gevoerd met Electronic Arts, Playdom Inc, PlayFish en Zynga Game Network, in de laatste heeft Google recent een aandeel genomen.

In een interview dat vorige week werd afgenomen met Google Chief Executive Eric Schmidt, is ook gevraagd naar Google’s ontwikkeling van een eigen sociaal netwerk, meneer Schmidt wilde echter niets bevestigen. Op de vraag of Google bezig is met een soortgelijke Facebook-dienst antwoordde Schmidt, "de wereld zit niet te wachten op een kopie van hetzelfde."

Google’s tactiek om ook in de wereld van sociale netwerken en games actief te worden, lijkt prima in hun strategie te passen, Google gaat voor zijn inkomsten achter de advertentiebudgetten aan en de laatste jaren is er een enorme stijging van het advertentiebudget op sociale netwerken, hier verdienen partijen als Twitter en Facebook veel geld mee. Google wil hier dus ook graag een aandeel in meepikken.

Voor de game-ontwikkelaars zou het helemaal niet slecht zijn als Google in staat zou zijn een nieuw, goed en populair sociaal netwerk te lanceren. Momenteel zijn veel ontwikkelaars erg afhankelijk van Facebook, gezien Facebook op dit moment het enige grote netwerk is. Zynga bijvoorbeeld heeft met zijn game Farmville op Facebook meer dan 60 miljoen gebruikers.

Een maand geleden had een journalist al op Twitter gemeld dat Google bezig was met een nieuw sociaal netwerk genaamd Google Me om te concurreren met Facebook. Deze tweet is echter verwijderd, de reden waarom is niet geheel duidelijk maar het is voeding voor speculatie.

Als je verder gaat kijken naar wat Google momenteel bezit dan heeft het alle facetten in handen om een goed sociaal netwerk op te zetten. Het heeft al voldoende ervaring opgedaan met Orkut, in Europa niet zo heel groot maar wereldwijd toch 120 miljoen gebruikers. Google heeft een betaaldienst genaamd Google Checkout welke kan zorgen voor betalingen binnen het platform. Een gigantisch advertentieplatform om het product levensvatbaar te maken en nu dus ook een aandeel in Zylom Game Network.