Oracle klaagt Google aan

Oracle heeft afgelopen donderdag gezegd dat het Google aangeklaagd heeft. In de aanklacht wordt Google beschuldigd van inbreuk op zeven Java-patenten en gerelateerde auteursrechten.

Oracle klaagt Google aanOracle nam in januari computerfabrikant Sun Microsystems over. Door de overname kreeg Oracle alle patenten en rechten in handen rondom de Java-programmeertaal, dat ontwikkeld is door Sun. Java is geïntegreerd in Android-toestellen en honderden andere apparaten.

In de aanklacht, ingediend bij een arrondissementsrechtbank in Noord-Californië, wordt Google beschuldigd van inbreuk op zeven Java-patenten en gerelateerde auteursrechten. Oracle beoogt een niet-gespecificeerde schadevergoeding, en het stopzetten van verdere inbreuk van de patenten.

Lange tijd werd aangenomen dat Google via een licentieovereenkomst recht heeft om Java te gebruiken. In Silicon Valley is er met verbijstering gereageerd op de aanklacht. Sun was altijd een voorstander van het gratis delen van programmeer-technologieën en bood gratis versies aan onder de open-source licentie.

Oracle klaagt Google aanKin Polese, voormalig manager bij Sun, laat in een reactie op de rechtszaak tegenover de Wall Street Journal weten ‘zeer verbijsterd’ te zijn. "Iedereen gebruikt Java", aldus Polese.

Bron:wall street journal