2min

Hoewel Oracle nog geen officieel persbericht heeft uitgestuurd blijkt uit een interne memo dat de toekomst voor OpenSolaris er zeer somber uitziet. Oracle heeft namelijk besloten geen nieuwe versies van OpenSolaris uit te brengen maar vol in te zetten op de commerciële varianten.

Oracle heeft geen zin meer om opensourcereleases van OpenSolaris uit te geven, Oracle ziet wel brood in de commerciële versies. Oracle heeft besloten om geen nieuwe versies meer uit te geven van OpenSolaris. Begin 2011 komt de nieuwe commerciële versie op de markt genaamd Solaris 11, daarnaast komt er een Solaris 11 Express versie die wat minder uitgebreid is. Mensen die nu OpenSolaris gebruiken en dit willen blijven doen moeten dan op Solaris 11 of de Express-versie overstappen. Voor beide versies moet echter wel betaald worden.

OpenSolaris kan nog wel doorgang vinden maar dan moet de opensourcegemeenschap dit project zelfstandig oppakken. De vraag is echter of er voldoende ontwikkelaars zijn die hier interesse in hebben. In elk geval worden de bugfixes en nieuwe functies die Oracle maakt voor Solaris 11 pas vrijgegeven bij de release ervan. De open repositories verdwijnen dus, waardoor Oracle de zekerheid heeft dat bugfixes en nieuwe functies als eerste in zijn commerciële versies verschijnt voordat de opensourceversies ermee aan de haal kunnen.

Oracle is druk bezig met het maken van toekomstplannen voor de producten van het voormalige Sun. Oracle maakt echter geen vrienden, hoewel sommige producten gewoon doorontwikkeld worden, zet Oracle ook duidelijk het mes in bepaalde onderdelen en worden de patenten en belangen beter verdedigd. Zo maakte Oracle vorige week bekend dat het Google aanklaagt omdat dat inbreuk zou maken op diverse Java-patenten met zijn Android-platform. Android is deels gebaseerd op Linux maar voornamelijk op Java. Zowel het schrappen van OpenSolaris als het aanklagen van Google wegens inbreuk op patenten van een opensourceprogrammeertaal is tegen het zere been van de opensourcewereld.