3min

Afgelopen nacht heeft Dell aangekondigd af te haken in de biedingsstrijd om de overname van 3PAR. HP mag zich nu de gelukkige winnaar noemen van de dataopslag specialist. HP moet daar wel nog even 2,1 miljard dollar voor neertellen.

Twee weken geleden begon de strijd om de overname van 3PAR. In eerste instantie deed Dell een bod van 18 dollar per aandeel, daarmee ging het bestuur van 3PAR akkoord en leek de deal beklonken. HP deed echter in de dagen die volgde een tegenbod op 3PAR waarmee de overeenkomst met Dell op losse schroeven kwam te staan, HP bood namelijk ruim meer dan Dell, en bood 24 dollar per aandeel.

Na twee dagen druk overleg besloot Dell hun bod te verhogen naar 24,30 dollar per aandeel. HP ging daar binnen 24 uur overheen met een bod van 27 dollar. Dell besloot dat bod te matchen en bood ook 27 dollar, met de garantie dat het bedrijf zelfstandig mocht blijven, waardoor Dell de voorkeur had boven HP en het bestuur ging wederom in zee met Dell.

HP liet het er echter niet bij zitten en wilde kosten wat het kost 3PAR overnemen anders zou Dell een te grote concurrent worden op de dataopslagmarkt, daarom verhoogde HP wederom hun bod met een flink bedrag naar 30 dollar per aandeel.

Bij Dell waren ze waarschijnlijk onder de indruk van het bod van HP, ze hadden vervolgens 3 dagen nodig om eens goed na te denken en besloten vandaag hun bod toch nog te verhogen naar 32 dollar en wat extra voordelen. HP was echter niet onder de indruk en wist binnen enkele uren te melden het bod te pareren met 33 dollar per aandeel.

Bij Dell is het signaal inmiddels duidelijk, HP heeft een potje van 15 miljard dollar voor overnames en hoeveel Dell ook gaat bieden, of er nou één, twee of drie miljard verdwijnt uit dat potje, bij HP ligt niemand er wakker van. Daarom gooit Dell het bijltje erbij neer en haakt het af in de overnamestrijd en HP kan 3PAR nu dus overnemen. Het kost HP alles bij elkaar z’n 2,4 miljard dollar. Ter vergelijking het openingsbod van Dell van 18 dollar was totaal 1,2 miljard dollar. De aandeelhouders van 3PAR zijn nu de lachende derde, de aandelen van 3PAR zijn in 2 weken tijd van onder de 10 dollar tot 32,79 dollar gestegen.

Ook moet 3PAR een boete van 72 miljoen dollar betalen aan Dell voor het annuleren van de overname waar beide partijen eerder overeenstemming over bereikte en wordt HP verplicht een meerjarige reseller overeenkomst aan te gaan met Dell voor de levering van de 3PAR producten.

Het bedrijf 3PAR dat in 2 weken tijd meer naamsbekendheid heeft gekregen dan in de 14 jaar ervoor zal hoogstwaarschijnlijk verdwijnen en in de toekomst terug te vinden zijn in bepaalde productgroepen van HP. Of de kantoren en werknemers van 3PAR allemaal blijven is ook nog niet duidelijk, HP moet de overname eerst gaan afronden. Voor het bedrijf 3PAR en het personeel was de toekomst waarschijnlijk wel rooskleuriger bij Dell dan bij HP.