2min

De overnamestrijd tussen Dell en HP die sinds deze week gaande is om de overname van 3PAR leek even voorbij. Dell maakte gisteren bekend dat ze hun bod verhogen naar 24,30 dollar per aandeel. HP was niet onder de indruk en verhoogde haar bod vanmorgen opnieuw naar 27 dollar per aandeel.

Dell deed in eerste instantie een bod van 18 dollar per aandeel, dat werd vervolgens door HP overboden met 24 dollar per aandeel, hierop kreeg Dell van de directie van 3PAR een periode van drie dagen om hierop te reageren. Zolang had Dell niet nodig en kwam met een bod van 24,30 dollar per aandeel, dat nu dus alweer is overboden met 27 dollar per aandeel door HP.

Er is ook naar buiten gekomen dat HP al eerder een poging gedaan heeft om 3PAR over te nemen maar achter gesloten deuren, dit bod was kennelijk niet goed genoeg want het werd door de directie van 3PAR afgewezen.

De overnamestrijd leek even ten einde want de directie van 3PAR had hun voorkeur uitgesproken voor een overname door Dell en dat het aan de aandeelhouders was om een beslissing te nemen over de toekomst van het bedrijf. 3PAR staat aan de beurs genoteerd en de honderden aandeelhouders moeten nu een beslissing gaan nemen.

Dell is volgens het bestuur van 3PAR de betere kandidaat omdat zij 3PAR als bedrijf in stand willen houden, het zal zelfstandig blijven opereren naast Dell. Bij HP zal het bedrijf niet zelfstandig blijven maar gewoon oplossen in een van de productlijnen van HP. Daarom heeft een overname door Dell de voorkeur bij het bestuur, kennelijk hadden zij er niet op gerekend dat HP opnieuw met een hoger bod zou komen.

De vraag is nu waar deze overnamestrijd gaat eindigen, want hoewel Dell een betere overname kandidaat is voor alle medewerkers van 3PAR en het bestuur, is HP gewoon een veel groter en financieel krachtiger bedrijf.
De vraag die overblijft is of Dell in staat is om nogmaals het bod te verhogen en als ze dat al kunnen of HP er niet weer overheen bied.

De aandeelhouders zullen bij een verschil van 30 cent per aandeel misschien kiezen voor Dell omdat zij het bedrijf in stand houden maar bij en verschil van 2,70 dollar zullen zij toch echt sneller kiezen voor HP. Dell moet dus om te beginnen haar bod opnieuw verhogen wil het nog een kans maken om 3PAR over te nemen, dan blijft de vraag over hoeveel geld HP over heeft voor 3PAR en hoeveel geld HP over heeft om het niet in handen van Dell te laten vallen.

3PAR is namelijk een specialist op het gebied van dataopslag, als Dell uiteindelijk de partij is die 3PAR overneemt dan kan HP rekenen op flink wat extra concurrentie op haar dataopslag producten.