1 min

De supercomputer Watson van IBM heeft afgelopen woensdag de Amerikaanse spelshow Jeopardy gewonnen. IBM besteedde naar schatting zo’n 75 miljoen euro aan Watsen en zal het gewonnen prijzengeld van 1 miljoen euro schenken aan een goed doel.

In de show moeten deelnemers vragen beantwoorden. Voor deze speciale editie deden de twee beste spelers uit de 50 jarige geschiedenis van de tv-quiz mee. Brad Rutter en Ken Jennings gingen graag de strijd aan met Watson. De bijzondere wedstrijd duurde maar liefst drie avonden. In de eerste ronde eindigde Watson en een van de deelnemers nog op een zelfde plaats. In de tweede en derde ronden versloeg de supercomputer van IBM echter wel zijn tegenstanders.

Watson werd in de show weergegeven als een klein zwart schermpje maar is in werkelijkheid zo’n tien koelkasten groot en bestaat uit 90 servers die ieder vier power7 processoren bevatten. Hiermee ontwikkelde IBM een computer die net zo slim en innovatief is als een menselijk brein. Om de quiz vragen te beantwoorden is namelijk een groot cryptisch denkvermogen nodig. IBM werkte ongeveer vier jaar lang aan Watson.