Apple heeft besloten om Amazon voor de rechter te dagen vanwege de term "app store". De naam voor de applicatiewinkel van Amazon zou consumenten mogelijk kunnen verwarren en Apple is van mening dat de term app store aan Apple toebehoort.

Amazone is voornemens om binnenkort haar eigen app store te lanceren. Zij doen dit echter voor het Android besturingssysteem van Google en niet voor dat van Apple. Amazon heeft in haar aankondigingen al meerdere malen de term app store gebruikt en Apple wil nu voorkomen dat de applicatiewinkel van Amazon ook echt die naam gaat krijgen. Apple claimt ook een handelsmerk te hebben op de term app store.

In de aanklacht die door Apple vorige week is ingediend valt te lezen dat Apple een verbod eist op het gebruik van de term app store. Daarnaast wil Apple ook een schadevergoeding, de hoogte hiervan is echter nog niet gespecificeerd. Dit zal tijdens de rechtszaak duidelijk moeten worden.

De juristen van Apple schrijven onder meer: "Amazon maakt ten oprechte gebruik van Apple’s merknaam app Store voor Amazon’s ontwikkelprogramma voor mobiele applicaties" en "Consumenten kunnen verward raken of Amazon’s applicatiewinkel is gesponsord of goedgekeurd door Apple". Apple zou ook al in een eerder stadium Amazon hebben verzocht om de term app store niet te gebruiken. Nu mag de rechter er dus aan te pas komen, indien Apple deze rechtszaak verliest zou dat kunnen betekenen dat er straks ineens overal "app stores" opduiken.

De door Apple geclaimde merknaam "app store" ligt overigens al wat langer onder vuur. Ook Microsoft heeft in januari laten weten de merknaam aan te vechten bij het Amerikaanse bureau voor patenten en merknamen. Zij hebben dit bureau gevraagd de merknaam te weigeren. De term zou te algemeen zijn en al door teveel mensen en bedrijven worden gebruikt om een categorie aan te duiden en niet alleen de applicatiewinkel van Apple. Het verweer van Apple hierop was vrij eenvoudig, zij gaven aan dat ‘app store’ net zo algemeen is als de term ‘Windows’ waarvoor Microsoft een merknaam heeft gedeponeerd. Over de term ‘Windows’ zijn overigens vele rechtszaken gevoerd waarbij Microsoft uiteindelijk aan het langste eind trok.