Het verzoek van Apple om een verbod in te stellen op het gebruik van de naam Appstore door de internetwinkel Amazon is door de rechter van de hand gewezen. Amazon mag de naam Appstore gewoon blijven gebruiken om online apps te verkopen aan consumenten.

Dat oordeelde de Amerikaanse rechter Phyllis J. Hamilton. Apple diende in maart een rechtszaak in tegen Amazon. In deze periode lanceerde de webwinkel de ‘Appstore for Android’. Apple was van mening dat consumenten "verward en misleid" zouden worden door deze naam. Apple wilde hier een stokje voor steken door het gebruik van de naam te verbieden.

Rechter Hamilton stelde Apple in het ongelijk: "Apple denkt dat Amazon’s App Store ongepaste content, virussen en malware zal toelaten, maar het is niet duidelijk hoe dat Apple’s reputatie zal schaden: Amazon levert namelijk geen apps voor Apple apparaten."

Overigens ligt de door Apple geclaimde merknaam ‘App Store’ al langer onder vuur. Ook Microsoft heeft in januari laten weten de merknaam aan te vechten bij het Amerikaanse bureau voor patenten en merknamen. Zij hebben dit bureau gevraagd de merknaam te weigeren. De term zou te algemeen zijn en al door teveel mensen en bedrijven worden gebruikt om een categorie aan te duiden en niet alleen de applicatiewinkel van Apple. Het verweer van Apple hierop was vrij eenvoudig, zij gaven aan dat ‘App Store’ net zo algemeen is als de term ‘Windows’ waarvoor Microsoft een merknaam heeft gedeponeerd. Over de term ‘Windows’ zijn overigens vele rechtszaken gevoerd waarbij Microsoft uiteindelijk aan het langste eind trok.