Het kabinet heeft besloten om de post- en telecomtoezichthouder OPTA te fuseren met de mededingingswaakhond NMa en de Consumentenautoriteit. Hierdoor ontstaat er één grote toezichthouder en waakhond, wat ten eerste voor iedereen duidelijk is, zowel voor de consument als de bedrijven die ermee te maken hebben. Daarnaast pas het ook bij de plannen van het kabinet voor een kleinere en slagvaardigere overheid.

Het kabinet heeft vrijdag tijdens de Ministerraad besloten dat de drie partijen moeten fuseren. Het voorstel is afkomstig van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen. In elk geval zullen de OPTA, de NMa en de Consumentenautoriteit gaan fuseren, er wordt ook nog gekeken of de Nederlandse Zorgautoriteit er ook bij kan.

Veel van deze waakhonden en autoriteiten werken nu onderling al veel samen omdat er sprake is van veel overlap. Volgens Verhagen blijven de taken van de toezichthouders overeind en gewaarborgd. "Het toezicht krijgt meer slagkracht en wordt efficiënter" ook zei hij: "Daarvan profiteren niet alleen bedrijven en consumenten, maar ook de belastingbetaler.". Vooral dat laatste past goed bij het huidige kabinet, door al deze waakhonden in één hok te stoppen ontstaat er slechts één organisatie en zal er op een hele hoop kosten worden bespaart. Volgend jaar moet de fusie zijn voltooid.