2min

Het Ministerie van Economische Zaken heeft enkele Kamervragen beantwoordt naar aanleiding van de aangekondigde fusie tussen Vodafone en Ziggo. In deze brief aan de Kamer worden eigenlijk dezelfde antwoorden gegeven als Minister Kamp eerder ook al had gegeven. Het kabinet is van mening dat het nu nog belangrijker is om het netwerk van Ziggo open te stellen voor concurrenten. Daar gaat het zich ook hard voor maken, verder ziet het kabinet geen bezwaren om de fusie tegen te houden.

In de antwoorden op de Kamervragen laat het Ministerie van Economische Zaken weten dat het zich al langere tijd inzet voor open netwerken van zowel KPN als Ziggo. KPN is al jaren verplicht om zijn kopernetwerk open te stellen aan derden, maar als het aan het Ministerie ligt komt Ziggo daar in de toekomst bij. Het probleem is alleen dat de huidige Europese regelgeving uit gaat van één monopolist en niet een duopolie. Het kabinet is echter van mening dat twee partijen die de markt domineren ook te weinig concurrentie en innovatie biedt en daarom wil het beide netwerken openstellen.

De Nederlandse overheid moet nu de Europese regelgeving zien te veranderen dat er meer vrijheid komt om bedrijven te dwingen hun netwerken open te stellen. Binnen de Europese Commissie zijn waarschijnlijk wel voorstanders te vinden hiervoor aangezien er tegenwoordig minimaal drie telecomproviders moeten zijn in een land. Als er door een overname minder partijen over blijven dan wordt de overname niet langer goedgekeurd door de Europese Commissie.

Er lijken vooralsnog geen bezwaren te zijn voor een fusie tussen Vodafone en Ziggo. Al is het eerste woord daarover aan de Europese Commissie, mocht die geen bezwaren hebben dan kan de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt nog bezwaren opleggen, als die er niet zijn kan de overname plaatsvinden. Op dit moment gaat iedereen er vooralsnog vanuit dat de overname gewoon goedgekeurd wordt, omdat de bedrijven elkaar aanvullen en niet echt beconcurreren.