2min

Microsoft heeft besloten een officiële klacht in te dienen bij de Europese waakhonden over de vermeende concurrentie vervalsing van Google. Wereldwijd lopen er al diverse onderzoeken naar de Google-zoekmachine om te kijken of er sprake is van enige vorm van concurrentievervalsing. Er lopen momenteel nog onderzoeken in EU, in Frankrijk, in de Amerikaanse staat Ohio en Wisconsin.

Google ligt momenteel dus vanuit verschillende hoeken onder vuur. De meeste klachten zijn gericht op de misbruik van de positie die het bedrijf heeft op de zoekmarkt. In de Verenigde Staten heeft Google zo’n 70 procent van de zoekmarkt in handen, maar in Europa is dat zo’n 95 procent.

De klacht die Microsoft nu heeft ingediend gaat voornamelijk over YouTube. Volgens Microsoft geeft Google concurrenten, zoals bijvoorbeeld Microsofts zoekmachine Bing, geen volledige toegang tot YouTube om de videowebsite goed op te kunnen nemen in de zoekresultaten. Ook zou Google ervoor zorgen dat video’s van YouTube niet goed afspelen op Windows Phone-toestellen.

"Onze aanklacht richt zich op een patroon van handelingen dat Google gebruikt om zijn dominante positie in Europa te verrijken", aldus de topman Brad Smith van Microsoft.

Microsoft probeert in Europa al langere tijd voet aan de grond te krijgen met zijn zoekmachine. Microsoft beschuldigt Google ervan dat het dat probeert tegen te werken door contracten te sluiten met grote Europese websites. In deze contracten zou staan dat deze websites geen zoekmachines van concurrenten op hun websites mogen integreren. Waardoor het voor Microsoft weer moeilijker is om voet aan de grond te krijgen in Europa.

Google heeft in een reactie laten weten niet verrast te zijn door de stap van Microsoft om klachten in te dienen. Een van de dochterondernemingen van Microsoft diende al eerder klachten in Brussel in, aldus Google. Verder geeft Google aan in gesprek te blijven met de EU en dat het altijd bereid is om uit te leggen hoe de Google-producten werken.