2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een voormalig netwerkbeheerder van Gucci kan diep in de buidel tasten nadat hij wraak nam op zijn oude werkgever. De beste man mag een boete van 200.000 dollar betalen nadat hij met opzet schade in het netwerk had aangericht. Ook hangt hem nog een gevangenisstraf boven het hoofd.

In mei 2010 werd de 34-jarige Sam Chihlung Yin ontslagen door zijn werkgever Gucci. Yin zette kort na zijn ontslag een VPN-verbinding op die hem nog wel handig leek voor een wraakactie. Via deze VPN-verbinding had Yin maandenlang toegang tot het netwerk van zijn voormalige werkgever. Door zijn positie als netwerkbeheerder was Yin op de hoogte van alle wachtwoorden en systemen. Hierdoor kon hij grote schade aanrichten en deed dit vervolgens dan ook met groot plezier.

Door toedoen van Yin kon Gucci in de Verenigde Staten ruim een dag niet gebruik maken van haar eigen netwerkdiensten. Zo was het niet mogelijk om opgeslagen documenten en emails te benaderen en werden er ook bestanden gewist door Yin. Yin kreeg dit voor elkaar door een Storage Area Network te deactiveren. Dit zelfde deed hij met meerdere virtuele servers. Yin ging echter niet zo zorgvuldig te werk en daardoor kon de door wraak gedreven man vrij snel worden opgepakt. Gucci claimt door de acties duizenden dollars aan omzet te hebben misgelopen. Momenteel wordt Yin vervolgd. Wanneer het slecht uitpakt voor Yin en hij schuldig wordt bevonden kan de straf oplopen tot een gevangenisstraf van vijftien jaar.