1 min

China kijkt stiekem mee, dit meld de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in haar jaarverslag van 2010. Chinese spionnen zouden in meerdere takken van de industrie geïnteresseerd zijn. Het aantal spionages zal de aankomende tijd alleen nog maar toe nemen volgens de AIVD.

Zo is er bijvoorbeeld bij een bedrijf wat hoogwaardige technologie ontwikkeld, allerlei belangrijke informatie weggesluisd naar China. Volgens de AIVD zijn de Nederlandse bedrijven zich er niet genoeg van bewust welke risico’s er zijn en wat bijvoorbeeld het gebruik van smartphones voor impact kan hebben op de veiligheid van belangrijke informatie. De berichten hiervan worden bijvoorbeeld vaak op buitenlandse servers opgeslagen. Spionnen maken hier dankbaar gebruik van.

De AIVD spreekt van verschillende aanvallen die zij hebben waargenomen en heeft de getroffen bedrijven op de hoogte gesteld. De dienst spreekt van een verhoogd gevaar en verwacht dat deze aanvallen in de toekomst alleen nog maar toe zullen nemen. China zou onder andere geïnteresseerd zijn in economische informatie (denk aan ontwikkeling van nieuwe technologieën) en wetenschap. De AIVD startte vorig jaar al een campagne om het bewustzijn van de risico’s van spionage te vergroten.