Volgens het Republikeinse congreslid Jesse Jackson Junior ligt de schuld van de hoge werkloosheid in de Verenigde Staten bij de iPad. Volgens hem heeft de iPad ervoor gezorgd dat er duizenden banen zijn verdwijnen en nog gaan verdwijnen.

Jackson heeft zelf ook een iPad en vorige maand vond hij het nog de uitvinding van de eeuw. Inmiddels ziet hij ook nadelen aan de iPad, zo kondigde boekhandelaar Border Books recent zijn faillissement aan. Volgens Jackson laat dat zien dat de iPad een factor is binnen de Amerikaanse werkloosheid. Men hoeft namelijk niet meer naar een boekhandel als Borders te gaan want men kan op de iPad gewoon een boek downloaden, of een tijdschrift, krant, etc.

Hiermee zullen veel boekwinkels snel uit het straatbeeld gaan verdwijnen wat weer banen gaat kosten. Ook het idee van de Chicago State University laat eenzelfde beeld zien. Die hebben het plan opgepakt om de boeken van de nieuwe studenten te vervangen door iPads. Jackson vraagt zich af wat de gevolgen zullen zijn voor uitgeverijen? In de toekomst zullen ook deze wellicht de deuren kunnen sluiten.

Volgens Jackson krijgt de Amerikaanse arbeidsmarkt er ook maar weinig voor terug. Zo hekelde hij het feit dat de iPad in China wordt geproduceerd en niet in de VS. Als de iPad in de VS zou worden geproduceerd levert dat weer banen op voor de Amerikaanse bevolking, aldus de politicus.

Vorige maand was Jackson nog zeer enthousiast over de iPad en zei hij ongeveer het tegenovergestelde. Hij stelde toen voor om elke student in de VS een iPad te geven.