3min Devices

Verkoop iPad in de Verenigde Staten van start

De iPad, Apples multifunctionele tabletpc, gaat vandaag in de Verenigde Staten om 9 uur lokale tijd in de verkoop. Naar verwachting is het merendeel van de beschikbare exemplaren al vergeven. Mensen die op de bonnefooi in de rij gaan staan lijken dan ook weinig kans te maken.
Verkoop iPad in de Verenigde Staten van start
Naar schatting zijn er, sinds Apple op 5 maart met de voorverkoop begon, enkele honderdduizenden exemplaren besteld. Klanten hadden de mogelijkheid om hun iPad te reserveren bij een lokale Apple Store of deze te laten opsturen. Veel early adopters, consumenten die een nieuw product meteen bij lancering aanschaffen, vreesden dat hun iPad niet op tijd zou komen, maar pakkettendienst UPS verzekerde vrijdag dat de iPads vandaag gewoon afgeleverd worden.

Afgelopen woensdagavond verliep het embargo van Apple waarvoor geen reviews geplaatst mochten worden. De eerste iPad-reviews waren overwegend positief. Technologie-journalist Walt Mossberg van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal noemde de iPad ‘een nieuw soort computer’. Hij schrijft dat hij er plezier in had om het apparaat te gebruiken en gaandeweg steeds minder naar zijn laptop en computer omkeek. Mossberg en collega’s van andere publicaties kregen hun exemplaar al één tot twee weken voor de officiële lancering.

Apple lanceerde de iPad als een nieuwe categorie computer, zorgvuldig gepositioneerd tussen de laptop en de smartphone. Met de iPad is het onder meer mogelijk om te surfen op internet, te e-mailen, films te bekijken en digitale boeken en tijdschriften te lezen. Daarnaast kan de iPad alle bestaande iPhone-applicaties draaien en hebben veel ontwikkelaars de afgelopen twee maanden speciale iPad-applicaties gemaakt die hun voordeel doen met het grotere beeldscherm en de nieuwe functies.

Verkoop iPad in de Verenigde Staten van start
Met nog een klein halfuurtje te gaan voordat de verkopen officieel van start gaan, beginnen de wachtrijen voor Apples retailwinkels zich inmiddels te vormen. Gisteren meldden de eerste mensen zich al voor de deuren van Apples winkels en inmiddels staan er enkele honderden mensen te wachten totdat de deuren opengaan. Analisten verwachten dat er dit weekend enkele honderdduizenden exemplaren verkocht zullen worden. De verwachting is dat dit aantal rond het eind van het jaar opgelopen zal zijn naar zo’n twee miljoen.

Begin deze week bleek al dat alle beschikbare exemplaren voor de voorverkoop reeds uitverkocht waren. Consumenten die nu nog een iPad bestellen moeten wachten tot 12 april. De iPad is er in twee varianten. Vanaf 499 dollar is er een wifi-model met 16, 32 of 64 GB opslagcapaciteit. Daarnaast is er een 3G-variant met dezelfde opslagcapaciteiten die start bij 629 dollar. Dit model zal echter pas eind april verkrijgbaar zijn.

Voorlopig is de iPad nog niet in Nederland te verkrijgen. Eind april volgen Frankrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk als eerste Europese landen. Daarnaast zal het nieuwe Apple-product rond diezelfde tijd ook in Australië, Canada en Japan verkrijgbaar zijn. Wanneer de iPad in andere Europese landen, waaronder Nederland en België, verkrijgbaar zal zijn is nog niet duidelijk.

Bron:Techzine Redactie