Nokia ontvangt miljarden van Microsoft

De Finse telefoonfabrikant maakte zijn cijfers over het eerste kwartaal van 2011 bekend. Deze cijfers vielen niet tegen volgens de analisten, wel wordt er nog een zwaar 2011 verwacht voor Nokia. Vanaf 2012 moeten de cijfers weer omhoog. Wat ook duidelijk werd is dat Microsoft miljarden betaald aan Nokia voor de samenwerking.

Nokia ontvangt miljarden van MicrosoftBij de presentatie van de kwartaalcijfers werd duidelijk dat de verkoop van Nokia telefoons met 18 procent is gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. De winst daalde daardoor met maar liefst 35 procent. Analisten hadden echter verwacht dat het harder achteruit zou gaan maar voor de rest van 2011 worden nog zware tijden verwacht voor Nokia.

Nokia en Microsoft zijn een zeer intensieve samenwerking aangegaan om vanaf begin 2012 de Nokia telefoons te gaan voorzien van Windows Phone. Hiermee moeten zowel Microsoft en Nokia weer aanhaken bij de successen op de smartphone markt. Windows Phone moet weer mee gaan doen als mobiel besturingssysteem ten opzichte van Blackberry, Android en iOS. Nokia moet weer marktaandeel terug zien te winnen op HTC, Samsung, Motorola, LG en natuurlijk Apple.

Volgens Nokia en Microsoft is er sprake van een "significante vooruitgang" in de ontwikkeling van de eerste Nokia toestellen met Windows Phone. Wat daarmee bedoelt wordt is blijft een vraagteken, aan het einde van 2011 zal Windows Phone in elk geval een grote update gaan krijgen, wellicht dat alle gebruikers dan een "significante vooruitgang" krijgen.

De samenwerking van Nokia en Microsoft is er een op alle fronten, behalve het produceren van toestellen en een mobiel besturingssysteem gaan beide partijen nog meer voor elkaar betekeken. Zo zal Nokia navigatie- en locatiediensten leveren voor Windows Phone. Microsoft zal op haar beurt weer de zoekmachine Bing leveren aan Nokia waardoor Nokia ook weer geld verdient met de advertenties daaromheen.

Ook schuiven de partijen met geld, zo zal Nokia royalty’s betalen aan Microsoft voor elke telefoon met Windows Phone erop. Nokia ontvangt op haar beurt miljarden dollars van Microsoft voor deze unieke samenwerking. Hoe hoog de bedragen precies zijn is nog niet duidelijk.

Nokia is ook begonnen met het bouwen van een nieuwe applicatiewinkel. Nokia zal een nieuwe applicatie winkel gaan aanbieden welke gebaseerd is op de marketplace van Microsoft. Ook kunnen Nokia-ontwikkelaars zich gratis registreren bij Microsoft, waar andere een kleine bijdrage moeten betalen.