1 min

De financiële regeling tussen Nokia en Microsoft is op een keerpunt beland. De regeling tussen de twee bedrijven was dat Nokia elk kwartaal ongeveer 250 miljoen dollar kreeg van Microsoft, dat de Lumia-telefoons met Windows Phone ondersteunde. Daarentegen moet Nokia het bedrijf uit Redmond ook betalen voor het gebruik van de softwarelicenties.

De regeling werd in februari 2011 beklonken en viel tot het laatste kwartaal telkens in het voordeel van Nokia uit. De 250 miljoen dollar die Nokia kreeg, is een redelijk statisch bedrag, maar dit geldt niet voor de kosten van de softwarelicenties, die Nokia aan Microsoft moet betalen. Dit varieert namelijk op basis van de hoeveelheid telefoons die Nokia verscheept. Volgens de twee bedrijven zullen er tijdens de tijd dat de regeling actief blijft miljarden dollars over en weer gaan.

In de resterende tijd dat de regeling loopt, verwacht Nokia echter dat de rollen omgedraaid zullen worden. Waar Nokia in eerste instantie winst maakte aan de regeling, zal dat in de laatste periode juist andersom zijn. Dit komt door de grotere verkopen van de Lumia-toestellen.

Nokia heeft aangegeven dat het verwacht dat de regeling, wanneer deze ten einde loopt, iets in hun voordeel uit zal zijn gepakt. Toch is het de komende tijd een extra kostenpost die Nokia over de komende jaren zal moeten afboeken. Dit geldt natuurlijk wel alleen als de verkopen van de Windows Phone-telefoons natuurlijk blijven of beter worden.