Vannacht is bekendgemaakt dat Microsoft vrijwel geheel Nokia inlijft, voor een bedrag van 5,4 miljard euro. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door verschillende instanties. Voor Microsoft is de overname een levensgrote stap in het voornemen om zich meer op de productie van hardware te richten.

Vanaf 2014 zal het Finse Nokia niet langer op eigen benen staan, mits de overname inderdaad wordt geaccepteerd. Microsoft krijgt met de deal onder andere de telefoontak en het patentportfolio van Nokia in handen. Microsoft neemt de afdelingen die zich richten op navigatiediensten en netwerkapparatuur niet over.

Stephen Elop, de CEO van Nokia, wordt bij Microsoft het hoofd van de hardware-afdeling waaronder bijvoorbeeld ook de Surface-tablet valt. De activiteiten van Nokia zullen daar ook onder worden geschaard. Elop wordt door veel mensen gezien als de meest logische opvolger voor Steve Ballmer, de huidige CEO van Microsoft, die vorige week zijn aanstaande aftreden aankondigde.

Geruchten over een eventuele overname van Nokia’s telefoontak gaan al jarenlang, met enige tijd terug een hoogtepunt, toen werd gesteld dat de gesprekken stuk waren genomen. Nokia maakt tegenwoordig Windows Phone-toestellen, maar zal ondanks de overname geen exclusieve rechten op dat besturingssysteem krijgen.

Nokia werd al in 1865 opgericht en begon als een bedrijf dat houtpulp maakte. Later ging het zich ook op rubber richten, voordat het bedrijf pas veel later -in 1981- mede verantwoordelijk was voor ’s werelds eerste mobiele telefonienetwerk.