Microsoft betaalde Nokia het afgelopen kwartaal 250 miljoen dollar (zo’n 180 miljoen euro) om het mobiele besturingssysteem Windows Phone op Nokia-toestellen te mogen gebruiken. Andersom betaalde Nokia Microsoft ook een bedrag voor het gebruik van Windows Phone in de vorm van royalty’s. Welk bedrag daarmee gemoeid ging maakte de Finse telefoonfabrikant niet bekend.

Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers die Nokia zojuist bekendmaakte. De wederzijdse betalingen maken onderdeel uit van de afspraken die beide bedrijven vorig jaar met elkaar maakten. De eerste vruchten van deze samenwerking presenteerde Nokia op de conferentie Nokia World in oktober 2011: de Lumia 800 en Lumia 710. Nokia verzorgde hard- en software voor deze toestellen, Microsoft het besturingssysteem.

Door het samenwerkingsverband hopen beide partijen er financieel beter op te worden. Microsoft wil zijn aandeel op de markt voor mobiele besturingssystemen vergroten, die momenteel gedomineerd worden door Android en iOS. Nokia wil meer smartphones verkopen aan consumenten om opnieuw tot de drie grootste smartphoneproducenten ter wereld te behoren. Nokia heeft zijn lot zelfs aan het succes van het mobiele besturingssysteem verbonden: Sebastiaan van Silfhout zei vorig jaar in een interview dat het besturingssysteem moet slagen. "Er is geen weg terug, plan A is ook plan B."

Iets vergelijkbaars zien we ook terug bij Android. Smartphonefabrikanten betalen Microsoft licentiekosten om gebruik te mogen maken van het mobiele besturingssysteem. Onder meer LG, Samsung, HTC en Acer maken gebruik van deze regeling om eventuele rechtszaken te voorkomen.

Het afgelopen jaar wist Nokia 77,3 miljoen smartphones te verkopen. Een jaar eerder gingen er nog 103,6 miljoen smartphones over de toonbank, omgerekend dus een daling van 25 procent. Van de ruim 77 miljoen toestellen verkocht Nokia er 19,6 miljoen het afgelopen kwartaal. Een jaar eerder wist Nokia nog 28,6 miljoen toestellen te verkopen in het laatste kwartaal. De Finse smartphonefabrikant verkocht in laatste twee maanden van vorig jaar "meer dan één miljoen" Lumia-toestellen, zonder een exact aantal te noemen.

Ondanks de vele miljoenen smartphones die Nokia verkocht, leed het bedrijf een verlies van ruim één miljard euro. Vorig jaar kon het bedrijf nog een winst van twee miljard euro in de boeken noteren. CEO Stephen Elop verwacht dat 2012 nog een moeilijk jaar zal worden gezien de macro-economische omstandigheden, maar heeft er vertrouwen in dat het bedrijf met de introductie van de Lumia-toestellen op de goed weg is.