2min

De Amerikaanse overheid heeft vandaag de plannen onthult omtrent het terugbrengen van het aantal datacenters. Zo wil de overheid dit jaar nog 137 van de 2094 federale datacenters sluiten en het uiteindelijk doel is om in 2015 in totaal 800 datacenters te hebben besloten wat om te beginnen een kosten besparing van 3 miljard dollar per jaar oplevert.

Veel federale datacenters van de Amerikaanse overheid zijn veels te duur en worden niet voldoende gebruikt. De gemiddelde bezettingsgraad van de 2094 datacenters ligt op slechts 27 procent. Dat is vele male lager dan private datacenters.

Hoeveel IT banen er in totaal verloren gaan bij overheidsdiensten en IT-dienstverleners is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de federale datacenters als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten en er geen duidelijk beleid is gehanteerd. "Projecten gaan over het budget heen, lopen achter op schema en leveren niet de beloofde functionaliteit," zegt Jeffrey Zients, de chief performance officer van het Witte Huis. "Dat is overduidelijk onacceptabel".

Het aantal federale datacenters is snel gegroeid, zo waren er in 1998 slechts 432 en nu staat de teller op 2094. De Obama-regering is al vrij snel na het aantreden begonnen aan het plan om de datacenters te schrappen. Dit bleek echter een zeer complex proces. Zo was het alleen al lastig om het totaal aantal datacenters die door de overheid worden gebruikt in kaart te brengen.

Inmiddels zijn de deuren van 39 datacenters al gesloten of worden niet langer door de Amerikaanse overheid gebruikt. Dit jaar zullen er nog 98 gaan volgen. Het Ministerie van Defensie moet de meeste datacenters inleveren, zij zullen in totaal 57 datacenters gaan kwijtraken, Binnenlandse Zaken raakt er 18 kwijt en ook de NASA moet inleveren, zij raken er 14 kwijt.