2min

De wereldwijde markt voor datacenters gaat de komende tien jaar flink doorgroeien. Tegen 2032 moet dit marktsegment een totale omzet hebben van 213,4 miljard euro (209,8 miljard dollar).

Volgens onderzoekers van Future Markets Insights stijgt de omzet van de mondiale datacentermarkt in de periode 2022-2032 van 109,6 miljard euro (101,79 miljard dollar) met 7,5 procent naar een totaal van 213,3 miljard euro (209,8 miljard dollar). In de periode 2017-2021 steeg de waarde van de omzet in dit marktsegment nog met 5,5 procent.

Oorzaken toename datacenterdiensten

De omzetstijging is vooral het gevolg van het toenemende gebruik van datacenters voor het leveren van digitale diensten. Sinds de coronapandemie is het gebruik van datacenters flink toegenomen. Onder meer door het gebruik van de diverse collaborationplatformen en een snellere overstap naar cloudomgevingen voor het toenemende gebruik van data.

Ook groeit het gebruik van datacenters doordat dit soort locaties een betere omgeving bieden voor IT-infrastructuuromgevingen. In plaats van dat bedrijven op eigen locaties een on-prem datacenter in stand houden, kunnen ze beter deze omgevingen ‘offshoren’ naar specifieke dienstverleners.

Co-locaties bieden daarnaast ook uitstekende randvoorwaarden, zoals ruimte, koeling, energievoorziening en connectiemogelijkheden voor bedrijven om daar hun servers en storage onder te brengen. Ook leveren zij vaak goede private verbindingsmogelijkheden met honderden (public) cloudomgevingen en andere netwerken.

Andere ‘enablers’ voor de groei van de mondiale datacentermarkt zijn de toename van het aantal via internet geleverde (SaaS) diensten, zowel voor zakelijke gebruikers als consumenten. Ook dragen andere technologische ontwikkelingen, zoals de komst van 5G en het IoT, in toenemende manier bij aan het belang van datacenters, aldus de specialisten.

Wanneer naar de diverse regio’s wordt gekeken, blijkt dat de verkopen van datacenterdiensten in de Verenigde Staten ook redelijk blijven toenemen. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste co-locatiemarkt in Europa. Investeringen van Alibaba Cloud gaan de komende periode bijdragen tot meer uitgaven aan datacenterdiensten in China.

Veel expansie verwacht

Voor de periode 2022-2032 zien de onderzoekers van Future Markets Insights ook dat de grote leveranciers van datacenterdiensten flink gaan investeren in het vergroten van hun footprint in de meest aantrekkelijke markten. Dit gaan zij doen met productlanceringen, samenwerkingen met andere grote IT-spelers, partnerships, overnames en het versterken van hun regionale en wereldwijde distributienetwerken.

Tip: Google bereidt nieuw Belgisch datacenter voor in La Louvière