2min

Sony zegt niet aansprakelijk te zijn voor de geleden schade als gevolg van de hack op het PlayStation Network. Dit beweert Sony op basis van haar gebruikersvoorwaarden die elke speler heeft geaccepteerd om gebruik te kunnen maken van de dienst.

Sony vermeld namelijk in haar gebruikersvoorwaarden dat zij niet aansprakelijk zijn voor schade die word geleden wanneer een onbevoegde buitenstaander zichzelf toegang verschaft tot de persoonlijke gegevens. Elke speler die een PlayStation Network account heeft aangemaakt gaat vervolgens akkoord met deze voorwaarden. Sony probeert op deze manier onder te torenhoge vergoedingen uit te komen, die waarschijnlijk geëist zullen gaan worden in diverse rechtszaken naar aanleiding van de hack. De eerste rechtszaken in de Verenigde Staten zijn inmiddels aangespannen tegen Sony.

Of dat deze voorwaarden ook daadwerkelijk rechtsgeldig is moet nog worden onderzocht. Zo zou in het Verenigd Koninkrijk de overeenkomst niet rechtsgeldig zijn, ook de Nederlandse wet is niet geheel duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Wel staat er in de wet beschreven dat de verantwoordelijke in dit geval Sony, passende technische maatregelen dient te nemen om misbruik te voorkomen. Wanneer het in Nederland tot een rechtszaak tegen Sony zou komen zal de rechter dus moeten bepalen of Sony voldoende maatregelen heeft genomen om de hack te voorkomen.

Sony lijkt zich nu in verschillende bochten te wringen nu er meer rechtszaken zich aandoen. Hackers die verantwoordelijk zijn voor de hack van het PlayStation Network zouden naar verluid de gegevens van ruim 2,2 miljoen creditcards in bezit hebben. Sony wordt nu door verschillende partijen beschuldigt van nalatigheid en heeft inmiddels de eerste rechtszaken aan haar broek hangen.