KPN heeft een zeer strategische overname gedaan: het bedrijf neemt kabelprovider Caiway over. Hiermee wordt KPN behalve een ADSL- ook een kabelprovider. De overname van Caiway moet alleen nog wel worden goedgekeurd door de NMa.

KPN neemt alleen de tak van Caiway over die verantwoordelijk is voor het aanbieden van de diensten op het kabelnetwerk. Het Caiway-bedrijf dat verantwoordelijk is voor de netwerkinfrastructuur blijft in handen van het Rabo Bouwfonds: Communication Infrastructure Fund (CIF) en de regionale kabelbedrijven. Caiway zal ook onder eigen naam blijven opereren.

De overname van Caiway is een zeer strategische zet van KPN. Buiten het feit dat KPN er 143.000 televisieklanten, 74.000 internetklanten en 33.000 telefonieklanten bij krijgt, is het hiermee ook kabelprovider geworden. De overname moet weliswaar nog wel worden goedgekeurd door de NMa.

Op termijn zal de kabelmarkt waarschijnlijk opnieuw worden opengebroken door de OPTA en zullen de bestaande kabelproviders concurrentie moeten gaan toestaan. KPN heeft met Caiway dan al flink wat ervaring op kunnen doen en kan dan snel overgaan tot het uitrollen van een landelijk dienstenpakket voor de kabel. Het openbreken van de kabel mislukte vorig jaar toen de rechter het besluit van de OPTA van tafel veegde.

Volgens een woordvoerder van KPN past de overname in de strategie van de nieuwe topman Eelco Blok. "Maar we hebben hier al langer naar gekeken, de voorbereiding van zo’n overname is geen kwestie van dagen."