3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Er is weer een grote overname op handen in het Nederlandse techlandschap. Ziggo wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC. Hierdoor ontstaat de grootste internetprovider van Nederland met ruim 2,8 miljoen klanten. Ik zie vooral de consument als grote winnaar uit de bus komen, zolang de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) hun werk tenminste naar behoren doet.

Vorig jaar is er een flinke discussie geweest of de kabelmaatschappijen verplicht moesten worden hun kabelnetwerken open te stellen voor derden. De OPTA, een voorloper van ACM, oordeelde destijds na veel discussie en enkele rechtszaken dat de kabelmaatschappijen geen machtspositie hebben en hun netwerken dus niet open hoefden te stellen. Dit tot groot ongenoegen van bijvoorbeeld Tele2, die graag diensten wil aanbieden via de kabelnetwerken. De ACM kwam tot deze beslissing omdat het uitging van de landelijke concurrentiepositie in plaats van de regionale. Maar dat gaat nu dus veranderen.

Als de overname van Ziggo door Liberty Global wordt goedgekeurd door de aandeelhouders en de Nederlandse en Europese autoriteiten kan Ziggo 90 procent van alle huishoudens van diensten voorzien en heeft het dus een sterke landelijke concurrentiepositie. De overname lijkt slechts een formaliteit te zijn, aangezien er niet echt een voor de hand liggende reden is om de overname te blokkeren.

Met de overname zal de naam UPC gaan verdwijnen, zullen de bedrijven worden gefuseerd en zal er één grote provider ontstaan die de naam Ziggo aanhoudt. UPC en Ziggo samen zullen straks 2,8 miljoen klanten van internet voorzien. UPC heeft op dit moment ruim 1 miljoen internetklanten en Ziggo 1,8 miljoen. Hiermee overstijgt Ziggo in de nieuwe vorm het aantal klanten van KPN, dat op dit moment 2,7 miljoen internetklanten heeft.

Met deze aantallen kunnen we dus vaststellen dat KPN niet langer de enige provider is met een machtspositie op de Nederlandse markt, maar ook Ziggo. KPN moest onder meer om die reden destijds zijn netwerk openstellen voor derden, het lijkt dan ook niet meer dan redelijk dat Ziggo dat straks ook zal moeten. De kans is in elk geval zeer groot dat andere partijen zoals Tele2 of Vodafone bij de ACM zullen aankloppen om daarop aan te dringen. Ziggo zal ongetwijfeld proberen om dit desnoods via de rechter te voorkomen, maar of dat ook lukt is nog maar zeer de vraag. Als de ACM zijn werk doet en we KPN als voorbeeld mogen nemen, dan zal Ziggo na de overname ook andere partijen moeten toelaten op de kabelnetwerken.

Daarbij zal de consument ongetwijfeld de grote winnaar zijn. Als er concurrentie op de kabel komt, zal dat zorgen voor prijsdalingen, zeker een partij als Tele2 staat toch wel bekend om zijn scherpe prijzen. Op dit moment hebben de kabelmaatschappijen in veel gebieden al een machtspositie omdat er nog geen glasvezel beschikbaar is en ADSL qua snelheid gewoon enorm te kort schiet. De ACM ziet dit echter anders, omdat zij kijken naar de landelijke positie en niet de lokale of regionale positie.

Als consument, wonend in een Ziggo-gebied, juich ik deze overname in elk geval toe: Dat er maar snel concurrentie mag komen op de kabel.