2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft een exclusieve deal gesloten met uitgever Time. Hierdoor zullen abonnees van deze uitgever in de toekomst hun krant gratis op de iPad kunnen lezen, mits ze een papieren abonnement hebben. Momenteel moeten abonnees hiervoor nog extra betalen.

De regelgeving die Apple hanteert weerhoudt veel uitgevers er momenteel van om ook een digitale uitgave van hun blad te maken. Apple eist namelijk een percentage van dertig procent in de opbrengsten. In theorie zouden de uitgevers dus dertig procent van hun papieren abonnement moeten afstaan, omdat ze de iPad-versie er gratis bij willen bundelen.

Waarom Apple nu heeft besloten om voor Time een uitzondering te maken, is nog onduidelijk. Volgens critici heeft het commentaar dat Apple ontvangt op zijn beleid hier veel mee te maken. Het is nog onduidelijk of de mogelijkheid binnenkort ook beschikbaar komt voor andere uitgevers. In elk geval weten alle uitgevers dat er wel iets te regelen valt met Apple.

Een andere doorn in het oog van de uitgevers is het delen van de klantgegevens. Uitgevers willen graag weten wie hun tijdschrift leest, wanneer, hoe vaak, welke artikelen de voorkeur kregen en welke juist niet. Ook als men een abonnement neemt via de appstore willen de uitgevers graag de klantgegevens van deze abonnee ontvangen. Dit is allemaal informatie die Apple eigenlijk vrijwel niet beschikbaar stelt. In hoeverre Time meer inzicht krijgt in dit soort cijfers is onduidelijk, wel kan de uitgever straks nagaan welke lezers van de papieren variant ook op de iPad een van de tijdschriften lezen.