Apple heeft na diverse oproepen besloten toch te reageren op de aantijgingen van patenttrol Lodsys. Lodsys is een bedrijf wat geen producten heeft maar alleen patenten bezit en juridische acties start tegen bedrijf die deze patenten mogelijk schenden.

Onlangs besloot Lodsys om diverse ontwikkelaars een brief te sturen waarin het aangeeft dat de ontwikkelaars patenten schenden van Lodsys doordat ze gebruik maken van de in-app betalingsfunctionaliteit van iOS.

Apple geeft nu in een brief aan, dat het een licentie heeft afgenomen op de pantenten van Lodsys, en deze licentie zou gelden voor zowel Apple’s eigen apps als die van derden. Lodsys heeft laten weten dat de afgenomen licentie door Apple alleen voor de eigen apps geldt en niet voor de apps van derden. Ook laat het weten dat Google en Microsoft een soortgelijke licentie hebben afgesloten waarbij de apps van derden ook niet zijn meegenomen. Ontwikkelaars die gebruik gaan maken van in-app betalingen binnen het Android of Windows Phone platform kunnen op termijn dus eenzelfde brief verwachten.

Apple noemt Lodsys in de brief een ‘patenttrol’, omdat het bedrijf niet anders doet dan geld te slaan uit een groot pakket aan patenten. Het bedrijf heeft zelf geen producten, ontwikkeld ook niets, het koopt alleen patenten op.

Verderop in de brief laat Bruce Sewell, het hoofd van de juridische afdeling bij Apple, weten dat Apple bereidt is om ontwikkelaars bij te staan en te verdedigen mocht Lodsys overgaan tot het aanklagen van de ontwikkelaars. "Lodsys heeft geen enkele grond om een aanklacht wegens patentinbreuk in te dienen gezien onze licenties de ontwikkelaars beschermen."

Lodsys heeft nog niet gereageerd op de brief, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn.