Microsoft: 899 miljoen euro boete is buitensporig

Microsoft heeft laten weten dat de boete van 899 milljoen euro buitensporig is. De boete kreeg Microsoft in 2008 opgelegd door de Europese Commissie, deze zaak speelt nu al sinds 2004.

Microsoft: 899 miljoen euro boete is buitensporigMicrosoft heeft dit laten weten tijdens een zitting. De reden dat Microsoft zo’n hoge boete kreeg was omdat het over een langere periode de EU-regels voor concurrentie heeft geschonden. De boete die het uiteindelijk in 2008 kreeg was al de derde boete voor het bedrijf, in totaal moet Microsoft 1,7 miljard euro betalen aan de EU.

De EU eiste in 2004 al dat Microsoft andere bedrijven van technische informatie moest voorzien over de werking van zijn serversoftware, Microsoft hoefde dit niet kosteloos te doen maar wel tegen een redelijke vergoeding. Hierdoor moesten meer bedrijven in staat zijn om producten te ontwikellen voor Microsoft zijn serverplatform.

Het was uiteindelijk Neelie Kroes die in 2008 in functie van Eurocommissaris liet weten dat Microsoft ‘een duidelijke minachting voor Europese regels vertoonde’. De vergoedingen die Microsoft vroeg voor deze technische informatie zouden veel te hoog zijn, hierop kreeg Microsoft de derde boete van 899 miljoen dollar.

Microsoft beschuldigt Europa er nu van dat het niet duidelijk is geweest over hoe hoog deze vergoeding precies mocht zijn. Om die reden van Microsoft dan ook dat de boete buitensporig hoog is.

Bron:Nu.nl