1 min

Microsoft heeft een beroep tegen de beslissing van de EU om de softwaregigant te beboeten voor machtsmisbruik verloren. Ondanks dat hebben de rechters wel besloten om de boete met 4,3 procent te verlagen. De rechtszaak rondom Microsoft’s monopoliepositie loopt inmiddels bijna een decennium lang.

In eerste instantie kreeg Microsoft in 2008 een boete van 899 miljoen euro opgelegd vanwege het misbruik van haar macht. Deze boete is nu met een reductie van 4,3 procent teruggebracht tot een bedrag van 860 miljoen dollar. De boete is verlaagd vanwege het feit dat de commissie Microsoft heeft toegestaan om tot 17 september 2007 om restricties toe te passen op open source-producten.

De verlaging van deze boete is voor Microsoft overigens maar een schijntje. De originele boete bedroeg ongeveer 2 procent van Microsoft’s inkomsten in het fiscale jaar dat op 30 juni 2008 eindigde. Destijds was de hoogte van de boete echter wel goed voor een nieuw record.

Microsoft heeft teleurgesteld gereageerd op de beslissing van het gerechtshof. De softwaregigant vindt dat, hoewel de boete verlaagd is, de uitkomst niet is waar op gehoopt werd. Het bedrijf heeft niet bekend gemaakt of er een hoger beroep zal worden aangetekend.