Microsoft heeft van de Europese Unie een boete van 561 miljoen euro opgelegd gekregen. De softwaregigant krijgt deze boete vanwege het verbreken van een overeenkomst die gesloten werd na een antitrustonderzoek.
In 2009 werd een antitrustonderzoek afgerond waarin werd onderzocht of Microsoft misbruik maakte van zijn machtspositie door Internet Explorer toe te voegen aan Windows. Het onderzoek leverde onder andere een overeenkomst op waarin Microsoft beloofde een keuzescherm voor verschillende internetbrowsers toe te voegen aan nieuwe versies van Windows, voor een periode van vijf jaar.
Hierdoor werd oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere browserfabrikanten teniet gedaan, omdat gebruikers zelf een keuze konden maken uit browsers van bijvoorbeeld Google, Mozilla en Opera. Natuurlijk kon men ook kiezen voor Microsoft’s eigen Internet Explorer. Het keuzescherm werd in maart 2010 aan Europese versies van Windows toegevoegd.
Bij de uitgave van Service Pack 1 voor Windows 7 werd dit keuzescherm echter weer verwijderd, volgens Microsoft kwam dit door een technische fout. Het scherm werd tussen mei 2011 en juli 2012 niet weergegeven. Daardoor volgde een onderzoek van de EU, waaruit bleek dat Microsoft de regels overtreden had. Het leek daarom al zeker dat Microsoft een boete kon verwachten. Die boete is nu dus officieel bevestigd en bedraagt meer dan een half miljard euro.
De EU benadrukt in een statement dat het de eerste keer is dat een bedrijf een boete krijgt voor het schenden van een overeenkomst. De boete is berekend op basis van hoe ernstig de gevolgen van de schending waren: 15 miljoen Windows-gebruikers in de EU hebben het keuzescherm niet te zien gekregen. Microsoft’s medewerking bij het onderzoek is echter ook meegenomen.