2min

Steve Ballmer, de huidige CEO van Microsoft, moet opstappen, dat zegt althans de zeer invloedrijke hedgefondsmanager David Einhorn. Einhorn is van mening dat Ballmer nog in het verleden leeft en niet in staat is Microsoft snel te laten innoveren, daarom moet hij plaats maken voor iemand anders.

Volgens Einhorn is Ballmer de oorzaak van de trage innovatie bij Microsoft, maar de belangrijkste motivatie van Einhorn is wellicht dat er geen beweging in het Microsoft-aandeel zit op de beurs. "Iemand anders moet een kans krijgen", aldus Einhorn. Microsoft heeft aangegeven niet te willen reageren op de opmerkingen van Einhorn.

Hedgefondsmanager Einhorn is geen onbekende in de financiële wereld en heeft ook wel enige status opgebouwd. Zo was hij een van de eerste die waarschuwde over de financiële toestand van de zakenbank Lehman Brothers, welke uiteindelijk financieel in elkaar stortte.

Ook Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, heeft weinig positieve woorden over voor de ontwikkelingen bij Microsoft. Hij had in een eerder stadium al kritiek op Microsoft, het bedrijf loopt steeds achter de feiten aan en handelt niet snel genoeg. Allen zei destijds niet dat Ballmer daar de oorzaak van is. Wel schreef Allen in zijn boek dat Ballmer en Bill Gates samen hebben gespannen om hem uit het bedrijf te werken in de periode dat hij ziek was.

Of de uitspraken van Einhorn gevolgen gaan hebben voor de aandelen van Microsoft of de positie van Ballmer zal de komende weken duidelijk worden.