Microsoft lijkt de controle te willen houden over welke producten er in de beginfase worden uitgebracht met Windows 8. Zo zou het de chipmakers verzocht hebben om slechts met één fabrikant samen te werken voor de lancering van een Windows 8 tablet. Iets waar veel chipmakers niet blij mee zullen zijn.

Microsoft biedt de chipmakers veel voordelen als ze akkoord gaan met de voorwaarden dat ze maar met één fabrikant samenwerken, aldus anonieme bronnen aan Bloomberg. Ook de CEO van Acer, J.T. Wang deed tijdens de Computex de uitspraak dat Microsoft wel erg veel restricties op legt, welke voor de chipmakers en fabrikanten erg hinderlijk zijn. Hij ging verder niet in op de specifieke details.

Chipmakers kunnen er overigens wel voor kiezen om niet exclusief met één fabrikant samen te werken maar dat betekent wel dat ze veel voordelen mislopen. Indien fabrikanten wel akkoord gaan zouden ze meer korting krijgen op de Windows 8 licentie, betere compatibiliteit met hun chips en mogelijk ook eerder de beschikking krijgen over het Windows 8 besturingssysteem.

Veel fabrikanten brengen op dit moment tablets op de markt welke voorzien zijn van het Android besturingssysteem. Hoewel Google’s eerste stap op de tabletmarkt met Android Honeycomb geen slechte is, valt er nog wel veel te verbeteren aan het besturingssysteem. De strijd op de tabletmarkt is dan ook nog zeker niet gestreden en Microsoft kan nog steeds een grote speler worden als het met een degelijk besturingssysteem komt voor tablets. Momenteel zie je dat veel tabletfabrikanten kiezen voor de Tegra chips van nVidia. nVidia lijkt dan ook een van de partijen te zijn die onmogelijk akkoord kan gaan met deze voorwaarden van Microsoft. Het werkt inmiddels nauw samen met een tiental fabrikanten.

Microsoft’s strategie achter deze restrictie zou zijn dat het op deze manier sneller Windows 8 tablets op de markt kan brengen. Het hoeft dan namelijk maar met enkele partijen samen te werken en niet met tientallen. Het zou voor Microsoft ook makkelijker zijn om Windows 8 te optimaliseren voor deze chips en tablets. De uitspraak van Intel dat er waarschijnlijk meerdere Windows 8 ARM versies komen, lijkt daarmee toch waarheid te worden.

Wel zouden de chipmakers volgens de voorwaarden een tweede fabrikant mogen selecteren om een Windows 8 netbook mee te maken. Verder gelden deze limieten alleen voor de mobiele versies van Windows 8 en niet voor de desktop pc’s en normale notebooks.

Microsoft heeft overigens vandaag bekend gemaakt dat het morgen een dmeo zal geven van Windows 8 op de Computex. Hopelijk wordt dan ook duidelijk wanneer we Windows 8 ongeveer op de markt kunnen verwachten. Of dat eind 2011/begin 2012 zal zijn of dat we echt nog geduld moeten hebben tot medio 2012.