3min

Microsoft heeft gisteren een eerste goede tabletdemo van Windows 8 gegeven en daarmee kwam ook de eerste officiële informatie beschikbaar. Zo hebben we kunnen zien dat Windows 8 voor tablets eenzelfde soort tegel-interface krijgt als Windows Phone 7 en nu is ook bekend geworden dat oudere applicaties niet zullen gaan werken op de Windows 8 ARM tablets.

Microsoft topman Steven Sinofsky heeft op de D9-conferentie laten weten dat huidige Windows applicaties niet zomaar op een Windows 8 ARM tablet zullen werken. Wel zullen de applicaties kunnen draaien op tablets die voorzien zijn van een x86 chip, van bijvoorbeeld AMD en Intel.

De tablets die momenteel allemaal in de winkel komen, zowel alle Android tablets als de iPad van Apple zijn gebaseerd op ARM. Momenteel hebben de ARM chips dus duidelijk de leiding in de tabletwereld, vanwege hun hoge prestaties met laag energieverbruik.

Zowel Intel als AMD lijken in deze markt de plank flink mis te slaan, al heeft Intel nu de eerste demo’s beschikbaar gesteld met Android tablet die draaien op een Intel Atom processor. Hoewel Intel weer een grote stap voorwaarts heeft gemaakt met de nieuwe lijn Atom-processoren, kunnen deze nog steeds niet tippen aan de ARM-processoren.

Verwacht wordt dan ook dat de meeste Windows 8 tablets ten tijde van de lancering, welke verwacht wordt eind 2011, zullen draaien op ARM processoren. Dit betekend dus dat het aantal applicaties voor deze tablets weer vanaf nul beginnen.

Microsoft heeft er dus voor gekozen om geen emulatie of simulatie laag in Windows 8 op te nemen zodat dit wel mogelijk is. Dit soort oplossingen kennen we vanuit Windows 7 waar we de Windows XP compatibility-modus hebben. Volgens Sinofsky is hier wel naar gekeken maar dit bleek technisch veels te complex te zijn om te bouwen.

Dit is de tablet-interface van Windows 8

Microsoft kiest echter voor een ietswat verrassende strategie en geeft aan dat er voor Windows 8 nieuwe applicaties gebouwd kunnen worden met HTML5, Javascript en CSS. Windows 8 zal ook meteen worden voorzien van Internet Explorer 10, wederom een nieuwe versie van IE die nog meer ondersteuning zal bieden voor HTML5, CSS3 en een nog snellere Javascript engine.

Microsoft verrast hiermee vriend en vijand doordat het over het algemeen niet al te snel is met het opnemen van nieuwe webstandaarden en vooral het omarmen ervan. Microsoft kiest hier nu duidelijk wel voor waarmee Windows 8 nog weleens heel snel heel groot kan worden. Ontwikkelaars die voor de iPad of voor Android applicaties willen bouwen moeten namelijk of Cocoa of Java leren. Voor Windows 8 kunnen huidige webontwikkelaars straks hun eigen vertrouwde talen blijven gebruiken om apps voor Windows 8 te bouwen. Nog makkelijker had Microsoft het ze niet kunnen maken.

Het ligt natuurlijk niet voor de hand dat Microsoft vanaf Windows 8 zijn eigen programmeertalen over boord zal gooien. Dus C#, .Net en Visual Basic zullen waarschijnlijk ook allemaal ondersteund worden, maar voor de nieuwe ontwikkelaars is HTML5 in combinatie met Javascript wel een hele lage drempel.

Windows 8 voor ARM tablets kent dus het grote nadeel dat bestaande applicaties niet kunnen draaien op dit platform maar het is wel zeer eenvoudig om simpele applicaties te bouwen voor dit platform met HTMl5 en Javascript.

De Windows 8 tablet demo van Microsoft

Hoeveel werk het gaat worden om voor bestaande software ontwikkelaars hun x86 applicaties te poorten naar de ARM-tablets is vooralsnog onduidelijk. Maar gezien ARM heeft laten weten over enkele jaren ook een marktaandeel op de pc-markt te willen hebben, ligt het voor de hand dat Microsoft met een nieuwe versie van haar programmeertalen komt waarbij het ‘builden’ van een applicatie voor ARM-processoren een eitje moet worden. Al is dit nog pure speculatie omdat Microsoft hier nog niets over bekend heeft gemaakt.